Termelői döntéseket támogató szoftver kerül kialakításra a HAKI-ban
Gyalog Gergő – 2018. május 16., szerda, 11:08

2018. április 23-án Szarvason, a NAIK Halászati Kutatóintézetében workshopot szerveztek a ClimeFish Horizon2020 projekt keretében. A rendezvény fő témája a termelői döntéseket támogató szoftver bemutatása volt, amely modellkalkulációk alapján segíti a haltermelők alkalmazott technológiára (népesítési sűrűségre és takarmányozási intenzitásra) vonatkozó döntéshozatalát.

A szoftverről készült képernyőfelvétel, jelenleg még angol nyelvű kezelőfelülettel

A ClimeFish EU projekt keretében a NAIK Halászati Kutatóintézet részt vesz egy olyan szoftver kialakításában, amely modellkalkulációk alapján segíti a döntéshozást a technológia kiválasztásában egy adott régióra jellemző klíma ismeretében. A szoftver kalkulálja a bruttó, illetve nettó pontyhozamot, valamint a takarmányátalakítási együtthatót, miután a felhasználó a legördülő sávokból beállította a farm elhelyezkedését, a menedzsment opciót (nyújtás vagy áruhal nevelés), a kihelyezni kívánt tenyész anyagot (kg/ha-ban mérve) valamint a takarmányozási intenzitást (szintén kg/ha-ban mérve, csak abraktakarmányra vonatkoztatva).

Az ökonómiai modulban a felhasználható beállíthatja a kihelyezett tenyész anyag vételi árát, valamint a lehalászott halak eladási árát különböző korosztályokra vonatkozóan (Ft/kg), a felhasznált gabona vételárát (Ft/kg), a farmra jellemző vízszolgáltatási díjat (Ft/m3), a foglalkoztatottak számát (FTE/ha), az egy foglalkoztatottra eső havi személyi költséget (Ft/FTE/hó), valamint az egyéb területarányos költségtételeket és bevételeket (Ft/ha). A szoftver ebből kalkulációt készít – a biológiai hozam modellekre támaszkodva – a várható fajlagos pontytermelési költségre (Ft/kg) valamint a várható területarányos üzemi tevékenységi eredményre (Ft/ha).

A szoftver prototípusát az áprilisi termelői fórumon mutatták be az érdeklődőknek, akik hitelesnek, a valós termelési eredményeket jól tükrözőnek vélték a szoftver által kalkulált termelési és gazdasági mutatókat.  A szoftver további fejlesztés alatt van, publikus verziója 2019. őszére várható.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.