Szilva tanácskozás és fajtabemutató Cegléden
2017. szeptember 18., hétfő, 11:41

A fenti témába rendeztek szakmai fórumot kutatók, szakemberek, valamint termelők számára, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének Ceglédi Kutató Állomásán, 2017. szeptember 7-én.

Szilva fajtabemutató

 

A rendezvényt Dr. Somogyi Norbert, a NAIK főigazgató-helyettese nyitotta meg, beszédében hangsúlyozva a hazánkban elérhető szilvák rendkívüli fajtabőségét. Ezt követően Dr. Lakatos Tamás, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet vezetője köszöntötte az eseményen összegyűlt nagyszámú résztvevőt, amely mint elmondta, jól tükrözi a szilva iránti jelentős érdeklődést.

 

A rendezvényen több mint száz hazai szakember vett részt

 

Dr. Surányi Dezső, Ceglédi Kutató Állomás kutatója, előadásában a német és szerb szilvafajták ökológiai igényeiről, illetve ezen igények fajtaválasztásban betöltött szerepéről beszélt. Dr. Nádosy Ferenc, az intézet tudományos főmunkatársa részletesen is ismertette a főbb német és szerb fajták jellemzőit és szerepüket a hazai termesztésben, valamint bemutatott néhány ígéretes fajtát a ceglédi gyűjteményből.

A rendezvényre meghívást kapott Peter Hilsendegen is, az oppenheimi Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Központ igazgatója, aki a termesztéstechnológiai kutatások gyakorlati alkalmazhatóságát mutatta be a fajták, alanyok, művelési rendszerek és a termésbetakarítás vonatkozásában.

 

Peter Hilsendegen, az oppenheimi Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Központ igazgatójának előadása

 

Erhard Lodder, ügyvezető igazgató pedig a szilva alanyok németországi faiskolai szaporításai módjairól, valamint ezek ültetvényekben való alkalmazhatóságáról beszélt előadásában.

A Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója, Dr. Losó József, a hűtőipar szilva fajtákkal kapcsolatos jövőbeni elvárásaival kapcsolatban kiemelten fontosnak ítélte az íz, alak és színanyag mellett, a széles érési spektrum, a megfelelő állag, a kis léeresztési képesség, az alak- és színtartósság, valamint a könnyű darabolhatóság jelentőségét.

 

Dr. Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója

 

Dr. Abrankó László, a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetének igazgatója, előadásában a szilva táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotói mellett, azok hatását is bemutatta. Ezek közül kiemelendő a laxatív hatás, továbbá a szilva hozzájárul az egészséges csontozat megőrzéséhez, az elhízás elkerüléséhez, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Utolsó előadóként Müller Jenő, az Oleum Kft. tulajdonosa osztotta meg idei, kecskeméti szilvaültetvényével kapcsolatos tapasztalatait a hallgatósággal.

A tanácskozás zárásaként a jelenlévők megkóstolhatták a helyszínen, ceglédi fajtákból készült lekvárt, majd pedig a szilvaültetvény bemutatása és fajtaismertető következett a ceglédi szakemberek vezetésével.

 

Az érdeklődők a helyszínen ki is próbálhatták a lekvárfőzést

 

Programajánló

2019. május 21., kedd, 17:00 - 20:00
Helyszín: Szatmárcseke - Művelődési ház 4945 Szatmárcseke Kölcsey Ferenc út 46.
2019. május 22., szerda, 17:00 - 20:00
Helyszín: BELVÁRDGYULAI MG-I ZRT. 7747 Belvárdgyula Ady Endre utca 4.
2019. május 28., kedd, 09:00
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u. 4.
2019. május 29., szerda - 2019. május 30., csütörtök
Helyszín: NAIK - Halászati Kutatóintézet (HAKI) 5540 Szarvas Anna-liget utca 35.
2019. május 31., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem
2019. június 1., szombat, 10:00 - 17:00
Helyszín: NAIK - Gyümölcstermesztési Kutatóintézet (GYKI) 1223 Budapest Park utca 2.
2019. június 6., csütörtök
Helyszín: NAIK ERTI Központ Tanácsterme 9600 Sárvár Várkerület 30/A.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.