
A fenti témába rendeztek szakmai fórumot kutatók, szakemberek, valamint termelők számára, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének Ceglédi Kutató Állomásán, 2017. szeptember 7-én.

Szilva fajtabemutató
A rendezvényt Dr. Somogyi Norbert, a NAIK főigazgató-helyettese nyitotta meg, beszédében hangsúlyozva a hazánkban elérhető szilvák rendkívüli fajtabőségét. Ezt követően Dr. Lakatos Tamás, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet vezetője köszöntötte az eseményen összegyűlt nagyszámú résztvevőt, amely mint elmondta, jól tükrözi a szilva iránti jelentős érdeklődést.
A rendezvényen több mint száz hazai szakember vett részt
Dr. Surányi Dezső, Ceglédi Kutató Állomás kutatója, előadásában a német és szerb szilvafajták ökológiai igényeiről, illetve ezen igények fajtaválasztásban betöltött szerepéről beszélt. Dr. Nádosy Ferenc, az intézet tudományos főmunkatársa részletesen is ismertette a főbb német és szerb fajták jellemzőit és szerepüket a hazai termesztésben, valamint bemutatott néhány ígéretes fajtát a ceglédi gyűjteményből.
A rendezvényre meghívást kapott Peter Hilsendegen is, az oppenheimi Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Központ igazgatója, aki a termesztéstechnológiai kutatások gyakorlati alkalmazhatóságát mutatta be a fajták, alanyok, művelési rendszerek és a termésbetakarítás vonatkozásában.
Peter Hilsendegen, az oppenheimi Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Központ igazgatójának előadása
Erhard Lodder, ügyvezető igazgató pedig a szilva alanyok németországi faiskolai szaporításai módjairól, valamint ezek ültetvényekben való alkalmazhatóságáról beszélt előadásában.
A Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója, Dr. Losó József, a hűtőipar szilva fajtákkal kapcsolatos jövőbeni elvárásaival kapcsolatban kiemelten fontosnak ítélte az íz, alak és színanyag mellett, a széles érési spektrum, a megfelelő állag, a kis léeresztési képesség, az alak- és színtartósság, valamint a könnyű darabolhatóság jelentőségét.
Dr. Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója
Dr. Abrankó László, a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetének igazgatója, előadásában a szilva táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotói mellett, azok hatását is bemutatta. Ezek közül kiemelendő a laxatív hatás, továbbá a szilva hozzájárul az egészséges csontozat megőrzéséhez, az elhízás elkerüléséhez, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Utolsó előadóként Müller Jenő, az Oleum Kft. tulajdonosa osztotta meg idei, kecskeméti szilvaültetvényével kapcsolatos tapasztalatait a hallgatósággal.
A tanácskozás zárásaként a jelenlévők megkóstolhatták a helyszínen, ceglédi fajtákból készült lekvárt, majd pedig a szilvaültetvény bemutatása és fajtaismertető következett a ceglédi szakemberek vezetésével.
Az érdeklődők a helyszínen ki is próbálhatták a lekvárfőzést
Programajánló
Hírek
Közel négyszázmillió forintos uniós támogatás segítségével 19 halastavat alakítottak ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézetben (HAKI) Szarvason - jelentették be kedden a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Az idei esztendő, 2020 a Növényi Egészség Éve. Ebből az alkalomból a miskolci „Jedlik Ányos” TIT és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, partnerségben a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságával ismeretterjesztő cikkpályázatot hirdetett tudományos kutatóknak és középiskolai tanároknak. A pályázat céljául tűzték ki, hogy a szakemberek a tágan értelmezett növényi témájú ismeretterjesztés tudományos hátterét és összefüggéseit közérthető módon közkinccsé tegyék.