
A fenti témába rendeztek szakmai fórumot kutatók, szakemberek, valamint termelők számára, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének Ceglédi Kutató Állomásán, 2017. szeptember 7-én.

Szilva fajtabemutató
A rendezvényt Dr. Somogyi Norbert, a NAIK főigazgató-helyettese nyitotta meg, beszédében hangsúlyozva a hazánkban elérhető szilvák rendkívüli fajtabőségét. Ezt követően Dr. Lakatos Tamás, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet vezetője köszöntötte az eseményen összegyűlt nagyszámú résztvevőt, amely mint elmondta, jól tükrözi a szilva iránti jelentős érdeklődést.
A rendezvényen több mint száz hazai szakember vett részt
Dr. Surányi Dezső, Ceglédi Kutató Állomás kutatója, előadásában a német és szerb szilvafajták ökológiai igényeiről, illetve ezen igények fajtaválasztásban betöltött szerepéről beszélt. Dr. Nádosy Ferenc, az intézet tudományos főmunkatársa részletesen is ismertette a főbb német és szerb fajták jellemzőit és szerepüket a hazai termesztésben, valamint bemutatott néhány ígéretes fajtát a ceglédi gyűjteményből.
A rendezvényre meghívást kapott Peter Hilsendegen is, az oppenheimi Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Központ igazgatója, aki a termesztéstechnológiai kutatások gyakorlati alkalmazhatóságát mutatta be a fajták, alanyok, művelési rendszerek és a termésbetakarítás vonatkozásában.
Peter Hilsendegen, az oppenheimi Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Központ igazgatójának előadása
Erhard Lodder, ügyvezető igazgató pedig a szilva alanyok németországi faiskolai szaporításai módjairól, valamint ezek ültetvényekben való alkalmazhatóságáról beszélt előadásában.
A Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója, Dr. Losó József, a hűtőipar szilva fajtákkal kapcsolatos jövőbeni elvárásaival kapcsolatban kiemelten fontosnak ítélte az íz, alak és színanyag mellett, a széles érési spektrum, a megfelelő állag, a kis léeresztési képesség, az alak- és színtartósság, valamint a könnyű darabolhatóság jelentőségét.
Dr. Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója
Dr. Abrankó László, a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetének igazgatója, előadásában a szilva táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotói mellett, azok hatását is bemutatta. Ezek közül kiemelendő a laxatív hatás, továbbá a szilva hozzájárul az egészséges csontozat megőrzéséhez, az elhízás elkerüléséhez, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Utolsó előadóként Müller Jenő, az Oleum Kft. tulajdonosa osztotta meg idei, kecskeméti szilvaültetvényével kapcsolatos tapasztalatait a hallgatósággal.
A tanácskozás zárásaként a jelenlévők megkóstolhatták a helyszínen, ceglédi fajtákból készült lekvárt, majd pedig a szilvaültetvény bemutatása és fajtaismertető következett a ceglédi szakemberek vezetésével.
Az érdeklődők a helyszínen ki is próbálhatták a lekvárfőzést
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
Közel négyszázmillió forintos uniós támogatás segítségével 19 halastavat alakítottak ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézetben (HAKI) Szarvason - jelentették be kedden a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.