Százéves a magyar fűszerpaprika-kutatás
2017. szeptember 20., szerda, 09:54

Rangos szakmai esemény színhelye volt a kalocsai városháza díszterme 2017. szeptember 15-én, hiszen száz éve alapították a kalocsai Fűszerpaprika és Vegykísérleti Állomást, így a szakma a magyar fűszerpaprika-kutatás centenáriumát ünnepelhette, a NAIK pedig egy könyvet is megjelentetett az esemény tiszteletére.

A rendezvény fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt. A tudományos konferencia moderátori tisztét Gáll Tibor, a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály vezetője látta el. Üdvözlő szavait követően Font Sándor országgyűlési képviselő, a Mezőgazdasági Bizottság elnöke szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, a kormányzati intézkedések eredményeként emelkedő pályára állt a magyar mezőgazdaság; mennyiségében és arányaiban is a nemzeti össztermék egyre növekvő hányada kerül ki az ágazatból, ami nemzetközi szinten is egyre versenyképesebb. Dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere a megjelenteket üdvözölve a fűszerpaprika-termelés jelentőségéről beszélt, röviden ismertetve a kezdetektől bejárt utat.

Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója köszöntője során azon meggyőződését fejtette ki, hogy sikerült biztosítani a magyar fűszerpaprika jövőjét; a megalapozott hátterű intézkedések folyamatos eredményekkel járnak. A kiemelkedő minőségű, jellegzetes magyar fűszer továbbra is állandó értéket jelent az igényes hazai és külföldi fogyasztók számára. Minderre az a tapasztalat és szaktudás a garancia, amivel a hazai termelők és kutatók rendelkeznek.

Romsics Imre múzeumigazgató a kalocsai fűszerpaprika-termesztés történetét foglalta össze, a kezdetektől egészen napjaikig.

Dr. Kapitány József a Kalocsán folytatott fűszerpaprika-nemesítést ismertette, visszaemlékezését az 1990-es évekkel zárva. A szegedi tájkörzet fűszerpaprika-nemesítéséről Dr. Somogyi György beszélt, ugyancsak az 1990-es évekkel zárva előadását. A kalocsai fűszerpaprika-nemesítés, kutatás közelmúltjáról és jelenéről Pék Miklós, míg a szegediéről Bráj Róbert tájékoztatta a konferencia résztvevőit. Dr. Kókai Zoltán a magyar fűszerpaprika-őrlemény áruismeretét és az egykori és jelenlegi fogyasztói elvárásokat ismertette. Dr. Somogyi Norbert, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese nemzetközi kitekintéssel zárta a konferenciát, majd bemutatta a NAIK kiadásában az alkalomra megjelent könyvet.

 

Programajánló

2018. november 22., csütörtök, 09:30
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u. 4.
2018. november 23., péntek, 09:30
Helyszín: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Alkalmazott Egészségtudományi Intézet, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tsz. 1088 Budapest Vas u. 17. félemelet 5. terem.
2018. november 23., péntek, 10:00
Helyszín: NAIK GYKI Újfehértói Kutató Állomás 4244 Újfehértó Vadastag 2.