Százéves a magyar fűszerpaprika-kutatás
2017. szeptember 20., szerda, 09:54

Rangos szakmai esemény színhelye volt a kalocsai városháza díszterme 2017. szeptember 15-én, hiszen száz éve alapították a kalocsai Fűszerpaprika és Vegykísérleti Állomást, így a szakma a magyar fűszerpaprika-kutatás centenáriumát ünnepelhette, a NAIK pedig egy könyvet is megjelentetett az esemény tiszteletére.

A rendezvény fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt. A tudományos konferencia moderátori tisztét Gáll Tibor, a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály vezetője látta el. Üdvözlő szavait követően Font Sándor országgyűlési képviselő, a Mezőgazdasági Bizottság elnöke szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, a kormányzati intézkedések eredményeként emelkedő pályára állt a magyar mezőgazdaság; mennyiségében és arányaiban is a nemzeti össztermék egyre növekvő hányada kerül ki az ágazatból, ami nemzetközi szinten is egyre versenyképesebb. Dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere a megjelenteket üdvözölve a fűszerpaprika-termelés jelentőségéről beszélt, röviden ismertetve a kezdetektől bejárt utat.

Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója köszöntője során azon meggyőződését fejtette ki, hogy sikerült biztosítani a magyar fűszerpaprika jövőjét; a megalapozott hátterű intézkedések folyamatos eredményekkel járnak. A kiemelkedő minőségű, jellegzetes magyar fűszer továbbra is állandó értéket jelent az igényes hazai és külföldi fogyasztók számára. Minderre az a tapasztalat és szaktudás a garancia, amivel a hazai termelők és kutatók rendelkeznek.

Romsics Imre múzeumigazgató a kalocsai fűszerpaprika-termesztés történetét foglalta össze, a kezdetektől egészen napjaikig.

Dr. Kapitány József a Kalocsán folytatott fűszerpaprika-nemesítést ismertette, visszaemlékezését az 1990-es évekkel zárva. A szegedi tájkörzet fűszerpaprika-nemesítéséről Dr. Somogyi György beszélt, ugyancsak az 1990-es évekkel zárva előadását. A kalocsai fűszerpaprika-nemesítés, kutatás közelmúltjáról és jelenéről Pék Miklós, míg a szegediéről Bráj Róbert tájékoztatta a konferencia résztvevőit. Dr. Kókai Zoltán a magyar fűszerpaprika-őrlemény áruismeretét és az egykori és jelenlegi fogyasztói elvárásokat ismertette. Dr. Somogyi Norbert, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese nemzetközi kitekintéssel zárta a konferenciát, majd bemutatta a NAIK kiadásában az alkalomra megjelent könyvet.

 

Programajánló

2019. május 21., kedd, 17:00 - 20:00
Helyszín: Szatmárcseke - Művelődési ház 4945 Szatmárcseke Kölcsey Ferenc út 46.
2019. május 22., szerda, 17:00 - 20:00
Helyszín: BELVÁRDGYULAI MG-I ZRT. 7747 Belvárdgyula Ady Endre utca 4.
2019. május 28., kedd, 09:00
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u. 4.
2019. május 29., szerda - 2019. május 30., csütörtök
Helyszín: NAIK - Halászati Kutatóintézet (HAKI) 5540 Szarvas Anna-liget utca 35.
2019. május 31., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem
2019. június 1., szombat, 10:00 - 17:00
Helyszín: NAIK - Gyümölcstermesztési Kutatóintézet (GYKI) 1223 Budapest Park utca 2.
2019. június 6., csütörtök
Helyszín: NAIK ERTI Központ Tanácsterme 9600 Sárvár Várkerület 30/A.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.