Stratégiai összefogás a termelés és kutatás között a halászati ágazatban
MA-HAL/NAIK – 2018. május 31., csütörtök, 08:23

A NAIK Halászati Kutatóintézet (HAKI) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) stratégiai együttműködési megállapodást kötött 2018. május 30-án, Szarvason a XLII. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

A most megkötött megállapodáshoz annak felismerése vezette az ágazati szereplőket, hogy a magyar akvakultúra versenyképességének fokozása, és a hazai egészséges haltermékek fogyasztásának ösztönzése csak tudományos alapokra helyezve lehet hatékony. A HAKI és a MA-HAL közös célja az együttműködés erősítése, különös tekintettel az ágazati stratégiák megalkotása, a technológiafejlesztés, valamint a környezeti fenntarthatóság területén. Az együttműködés kiterjed a hazai ágazatok közötti kapcsolatok fejlesztésére és az akvakultúra ágazat nemzetközi versenyképességének erősítésére is. A kiemelt célok közé tartozik az ágazat nemzetközi kapcsolatainak erősítése, a magyar akvakultúra értékeinek elismertetése.

„Közös célunk a hazai halfogyasztást növelése, ezért szükségünk van a termelés intenzifikációjára és új technológiák bevezetésére; ebben számítunk a HAKI segítségére” – hangsúlyozta dr. Németh István, a MA-HAL elnöke.

„Ágazati kutatóintézetként kiemelt célunk a hazai halgazdálkodás erősítése a tudomány eszközeivel. A HAKI legújabb kutatási eredményei és nemzetközi kapcsolatrendszere a megfogalmazott stratégiai együttműködés kereteit felhasználva nyújt ehhez segítséget” – fogalmazott Halasi-Kovács Béla a HAKI igazgatója a megállapodás aláírásakor.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.