Ösztöndíjjal erősít a „Furmint éve”
NAIK/kormány.hu – 2017. április 12., szerda, 13:00

A „Furmint éve” program célja, hogy az arra alkalmas borvidékeken növelni tudjuk a furmint ültetvények területeit. Fontos a furmint népszerűségének növelése, illetve a furmint fajtán keresztül a minőségi hazai borok népszerűsítése. Minderre kiváló alkalmat kínált 2017. április 11-én a furminttelepítés és jelképes örökbefogadás, amelynek a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének Badacsonyi Kutatóállomása adott otthont.

fotó: Pelsőczi Csaba

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete folyamatosan végez a furmint évéhez kapcsolódóan olyan szőlészeti és borászati kutatás-fejlesztési munkákat, amelyekkel a furminthoz kapcsolódó technológia már rövid távon is versenyképesebb lehet. A mostani telepítés is hozzájárul ahhoz, hogy kellő mennyiségű és minőségű oltvány álljon rendelkezésre a kísérletekhez. Határozott cél, hogy a jövőben akár 10-15 százalékkal tudjuk csökkenteni a furmint termelésének költségeit. A „Fogadj örökbe furmintot” kezdeményezés lehetőséget biztosít az ágazatot támogatni kívánók számára, hogy az örökbefogadás során felajánlott összeggel segítsék a fiatalabb generációk legtehetségesebb képviselőit, hiszen a befolyt pénzből egy ösztöndíjat hozunk létre.  A kezdeményezéshez 2017-ben folyamatosan lehet csatlakozni, reméljük, hogy minél többen élnek a lehetőséggel – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ mb. főigazgatója.
 

fotó: Pelsőczi Csaba
 

A főigazgató kiemelte, hogy a „Furmint éve” kezdeményezéssel összhangban, 2017-et a NAIK a furmint szőlészeti és borászati kutatásának kiemelt éveként kezeli. Ezzel segítve a termelőket a fajta optimális szőlőtermesztési és borászati technológiájának kialakításában. Érdekes szakmai kérdés, hogy a termelési technológia fejlesztésével a tokaji borvidéken kívül, Magyarország többi borvidékén hogyan termelhető a furmint, milyen, a fajtára jellemző értékeket lehet még kihozni belőle. A NAIK kutatói programjának célja, hogy tudományos támaszt nyújtson ahhoz, hogy a „legmagyarabb” szőlőfajtaként is emlegetett furmint, Tokajon és Somlón kívül más borvidékeken is kiváló minőségben, újra jelentősebb szerepet kapjon, ezáltal Magyarország emblematikus fajtájává váljon.

Itt Badacsonytomajon, a „Fogadj örökbe furmintot” esemény az örökbefogadott szőlőtőkék telepítésével viszi és hirdeti az egyik legrégebbi magyar szőlőfajta kiválóságát - fogalmazott a balatoni településen a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a szőlőtelepítés alkalmából elmondta: a furmint a legkiválóbb borok alapanyaga. A furmint az egyik legősibb és legismertebb magyar szőlőfajta, elképzelhető hogy őseink a Krímből hozták magukkal.Úgy fogalmazott: minőségi bort csak zamatos szőlő ad. A furmint évével a minisztérium célja, hogy népszerűsítse ezt a finom borfajtát. A mostani telepítéssel szeretnénk elérni, hogy kellő mennyiségű és megfelelő minőségű oltványok álljanak rendelkezésre a kísérletek során. Az örökbefogadók a tudományos eredményeket is segítik.

A szőlőfajtákkal fontos foglalkozni, hiszen a jó bor a szőlőben kezdődik – fogalmazott Kiss Eliza miniszteri biztos. Mint mondta, a Furmint Éve rendezvénysorozat a fiatalokra tekint. A Badacsonyban telepítendő furmintoltványok jelképes örökbefogadásának célja ugyanis a fiatal agrárszakemberek utánpótlásával összefüggő ösztöndíjrendszer kialakítása. Kiss Eliza hangsúlyozta: örökbefogadóként jelentkezhet minden magánszemély, alapítvány, gazdasági társaság és egyéb szervezet. A befizetett támogatást az örökbefogadás célkitűzéseivel megegyezően használják fel. Mint fogalmazott, fontos, hogy a fiatalokat ne csupán ösztönözzük, de hosszú távon meg is tartsuk a mezőgazdaságban. Olyan életpálya modellt kell kidolgozni, amely tartósan is vonzóvá teszi a mezőgazdasági tevékenységet, amely motivál, biztonságot nyújt, és fejlődési lehetőséget biztosít. Ebben a munkában a minisztérium stratégiai partnere a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, a NAIK.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.