Növényvédelmi szakmai nap a NAIK MGI-ben – Tanácskozás a „ProjectLife” nemzetközi projekt résztvevőivel
2019. április 5., péntek, 11:08

A NAIK AKK közreműködésével zajló Erasmus+ „ProtectLife” nemzetközi projekt negyedik konzorciumi találkozójára került sor Budapesten és Gödöllőn április 2-3-án.

A pontszerű növényvédő szeres vízszennyezések törökországi megelőzésére indított EU Erasmus+ program projektjében kétnapos konzorciumi találkozóra került sor a NAIK AKK szervezésében.

A magyar félen kívül a tanácskozáson jelen volt a projektben részt vevő lengyel Kertészeti Kutatóintézet (InHort) munkatársa, a román Mezőgazdaság- és Állatorvos-tudományi Egyetem (USAMV) munkatársa, illetve a Törökországi Központi Növényvédelmi intézet kutatói, török agráregyetemek képviselői.

A projekt elsődleges célkitűzése az, hogy eredeti ún. "legjobb kezelési eljárásokat" dolgozzon ki a pontszerű növényvédő szeres vízszennyezések megelőzésére, másodlagos célkitűzése pedig az, hogy fejlessze a mezőgazdasági technológusok ez irányú szaktudását.

A kétnapos találkozó második napján a rangos delegáció a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben tett látogatást, ahol a NAIK mb. stratégiai főigazgató-helyettese, Dr. Balla István köszöntötte a vendégeket. Ez után öt szakmai előadásra került sor, melyekben a következő témákat érintették:

  • a nemzetközi növényvédelmi cselekvési terv magyarországi gyakorlata,
  • a növényvédőszer regisztráció és monitoring a NÉBIH rendszerében,
  • veszélyes peszticidek és növényvédő szerek csomagoló anyagainak begyűjtése,
  • a növényvédelmi gépek használói számára elérhető legjobb technológiák bemutatása a TOPPS projekt keretében, a fenntarthatósági kritériumokat figyelembe véve,
  • szakmai előadások zárásaként Vojtela Tibor, a NAIK MGI kutatási osztályvezetője bemutatta az intézetben jelenleg futó különböző kutatási tevékenységeket.

A délelőtti szekció után a résztvevők látogatást tettek az MGI laboratóriumaiban, ahol különböző gyakorlati kutatásokba nyerhettek betekintést, többek között hiperspektrális mérések gyakorlatába, talajművelő szerszámok elemző vizsgálatába talajvályúban, szilárd biomassza kutatásokba és növényvédő gépek laboratóriumi méréseinek lehetőségeibe.

A laborlátogatások után az udvaron egy professzionális mezőgazdasági permetező drón – a DJI AGRAS MG-1S oktatási/kutatási célú bemutatójára került sor.

Udvarhelyi Csaba, a Drone Agro Kft. ügyvezetője és a DJI drónok hivatalos importőre elmondta, hogy az oktokopter négy fúvókájából a növényvédőszert nagy hatékonysággal juttatja ki, és kiválóan alkalmazható lehet a későbbiekben mind szántóföldön, mind ültetvényben.

A bemutatott drón névleges tartálytérfogata 10 liter, repülési idő kb. 12 perc és egy óra alatt 4-6 hektár berepülésére képes.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.