NAIK MGI - Tudományos szerepvállalás az ötödik PREGA konferencián
2019. március 14., csütörtök, 11:29

Az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum közös szervezésében idén ötödik alkalommal került sor a PREGA Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatika Konferenciára és Kiállításra, melynek két napja alatt a látogatókat több mint száz előadás várta.

Az idei tematika minden eddiginél részletesebb volt, az első nap plenáris előadásai után a résztvevők több szekcióból is választhattak: gyümölcs- és szőlőtermesztés, zöldségtermesztés, állattenyésztés és támogatás-szabályozás-közadat szekció, majd délután sor került a PREGA SCIENCE tudományos szekcióra is.

A konferencia második napja szintén bővelkedett az előadásokban, az alábbi hat szekció között választhatott a szakmai közönség:

  • Talajinformáció, tápanyag-utánpótlás szekció
  • Szaktanácsadás, tápanyag-visszapótlás szekció
  • Információszerzés és management szekció
  • Gépek és műszaki megoldások, gépkapcsolatok rendszerben, technológiai megoldások szekció
  • Öntözés, vízgazdálkodás szekció
  • Post harvest precíziós megoldások és szenzortechnológia szekció

A PREGA SCIENCE tudományos szekciójában Dr. Szalay Kornél, a NAIK MGI kutatási igazgatóhelyettese, a „Prokszimális távérzékeléssel vizsgált spektrális málnanövény reakciók tanulmányozása eltérő fényviszonyok függvényében” című előadását mutatta be, melyben a klímaváltozás következtében megváltozó termesztési feltételekről esett szó.

A konferencia második napján Bércesi Gábor, a NAIK MGI tudományos segédmunkatársa, a Post harvest precíziós megoldások és szenzortechnológia szekcióban ismertette a gazdálkodás meghatározó energetikai jellemzőit gépesítési szempontból „A szántóföldi és laboratóriumi munka- és erőgép-vizsgálatok szerepe a mezőgazdaságban” című előadásában.

A rendezvényt záró Precíziós gazdálkodói kerekasztal megbeszélésen Dr. Szalay Kornél vállalta a moderátor szerepét. A résztvevő gazdálkodók (Kardos Ferenc, Kardos – Szolnoki Kft. és Balogh Sándor, Balogh-Farm Tépe Kft.) és gépforgalmazó (Dr. Borsiczky István, Tomelilla Kft.) értékes gyakorlati tapasztalataikkal segítették a megbeszélésen résztvevő gazdákat, gépgyártókat, fejlesztő cégeket és a felsőoktatási intézmények képviselőit. A megbeszélésen elhangzottak megerősítettek, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődéséhez a gazdák, gépgyártók, gépkereskedők, a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek szoros együttműködésére van szükség.

Az előadások szünetében a résztvevők a kiállítótéren találkozhattak a precíziós gazdálkodás különböző eszközeit és technológiáit kínáló cégekkel, akik a széleskörű megoldáscsomagokkal mutatkoztak be a rendezvényen.

Bemutatásra került a Trimble önvezető programja működés közben, a Netlife Robotics Kft. humanoid robotja Pepper, akivel beszélgetni is lehetett, illetve a HSE permetező drónja is.

A rendezvény láthatóvá tette, milyen sokat fejlődtek a precíziós megoldások és a magyar mezőgazdaság a tavalyi konferencia óta és láthatóvá váltak a fejlesztésre szoruló területek és közeli jövőkép is.

Elmondható, hogy a gazdaságok nyitottak a precíziós megoldásokra, de a megfelelően képzett munkaerő hiánya, illetve a váltáshoz szükséges kezdőtőke hiánya sok esetben megnehezíti a fejlődést. Bízunk benne, hogy a következő évi PREGA konferencián még több tulajdonos mondhatja el, hogy az ő területén is precíziós gazdálkodás folyik.
 

Fotók:   Sillinger Fanni, tudományos segédmunkatárs (NAIK MGI); Bércesi Gábor, tudományos segédmunkatárs (NAIK MGI)

 

 

Programajánló

2020. február 18., kedd - 2020. február 19., szerda
Helyszín: Aquaworld Resort **** 1044 Budapest Íves út 16.
2020. február 25., kedd
Helyszín: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet - Kecskeméti Kutató Állomás 6000 Kecskemét Katona Zsigmond u. 5.
2020. február 27., csütörtök, 09:00 - 13:00
Helyszín: Szent István Egyetem 2100 Gödöllő Páter Károly u. 1
2020. február 28., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem