Magyar-Iráni együttműködés a pontytenyésztés területén - beszámoló
Dr. habil Jeney Zsigmond – 2017. augusztus 3., csütörtök, 11:40

Hosszú előkészítés után ez év január 25-én került aláírásra a NAIK és az iráni IFSRI (Iranian Fisheries Scientific Research Institute) közötti együttműködési szerződés. A program keretében a NAIK HAKI arra vállalkozott, hogy az iráni partnerrel közösen kidolgozza az iráni nemzeti pontytenyésztési programot.

Dr. Hassan Salehi, mezőgazdasági miniszter-helyettes fogadta a magyar delegációt.

A képen balról jobbra: Prof Pourkazemi (az IFSRI Igazgatója), Dr. Salehi, mezőgazdasági miniszter-helyettes, Dr. Abdolhay (a Shilat Akvakultúrafejlesztés Osztályának igazgatója), Dr. Shakouri (az Akvakultúra Osztály helyettes vezetője), Dr. Dadgar (IFSRI Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya), Dr. Jeney Zsigmond (NAIK HAKI), Prof. Bercsényi Miklós (Pannon Egyetem) és Dr. Matinfar (az IFSRI tudományos igazgató-helyettese)

Az első kiutazásra július 3. és 19. között került sor. A NAIK HAKI képviseletében Dr. Jeney Zsigmond tudományos tanácsadó, illetve felkért szakértőként Prof. Bercsényi Miklós, a Pannon Egyetem tanára utazott Iránba. A program során meglátogattuk a 3 „cél tartományt”: Kuzehsztánt, Guilant és Mazandaránt. Mindhárom tartomány saját kutatóintézettel bír, amelyeknek kísérleti telepei és halkeltetői is vannak. Ezek jó állapotban lévő modern kísérleti üzemek. Felszereltségük alapvetően megfelel a tenyésztői munka elindításához. A kutatóintézetek élő kapcsolatrendszerrel rendelkeznek a tartományok pontytenyésztő gazdaságaival, vállalkozóival. A teljesítmény vizsgálatokra „kiszemelt” gazdaságokban alapvetően adottak a feltételek arra, hogy a programban részt vegyenek.

Az iráni partner kérésére 3 napos oktatási programot tartottunk a génmegőrzés, az élő halgénbankok, a széles értelemben vett tenyésztési program és a teljesítmény vizsgálatok elméletéről és gyakorlatáról. A tanfolyamon, a tervezett 10-12 résztvevő helyett, folyamatosan 70-75-en vettek részt, kutatók, oktatók, vállalkozók egyaránt. Jó hangulatú, sok kérdéses, „vitatkozós” előadások voltak. A kurzus visszhangja jó volt.

Az együttműködési program komoly perspektívával rendelkezik. Egyfelől az intenzíven felfutatott pontytenyésztésnek (2003 és 2014 között megháromszorozódott a termelés) nagy szüksége van arra, hogy belépjen a képbe a tudományosan megalapozott genetikai és tenyésztési munka. Erre a magyar modell és annak tapasztalatai jól megfelelnek. Másfelől a mai napig éreztetik hatásukat a múlt század 80-as éveinek közepén, az iráni kollégák számára Magyarországon végrehajtott oktatási-képzési-kutatási programok. Visszatekintve elmondható, hogy nagyon jól hasznosultak az akkor átadott technológiák, tapasztalatok, tudás, stb. A „magyar technológia” jól hangzó „brand name” Iránban.

A NAIK delegációt fogadta Dr. Hassan Salehi, mezőgazdasági miniszter-helyettes is, aki támogatásáról biztosította a projektet. Aláhúzta, hogy az elkezdett tevékenységeket a vállalkozói szféra finanszírozza.

A projekt a már említett Ponty Tenyésztési Program tervezetének elkészítésével, majd annak iráni szakmai vitájával folytatódik. Szeptemberben az iráni akvakultúra ágazat meghatározó vezetői látogatnak Magyarországra, majd ezt követően 4 fiatal PhD-vel rendelkező iráni kutató fog dolgozni magyar laboratóriumokban.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.