Komoly növekedés a hazai sertésexportban
NAIK – 2019. július 30., kedd, 11:42

45%-kal nőtt az első negyedévben a magyar sertésexport a KSH adati, továbbá a NAIK AKI piaci jelentése szerint az előző év azonos időszakához képes, ami leginkább a sertéspestis világpiaci megjelenésének tudható be – derül ki a Kossuth Rádió riportjából, melyet Gyuricza Csabával, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatójával készített.

A sertéspestis átrendezte a világpiaci helyzetet, ennek vált kedvezményezettjévé rövidtávon most Magyarország, hiszen itthon nem jelent meg ez a betegség a házi sertésekben. Ez nagy lehetőséget jelentett az exportban, amit az ország ki is tudott használni.  Az adatok szerint Magyarország élősertés-kivitele erősen nőtt 2019 január–áprilisában az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. Az afrikai sertéspestissel sújtott Románia több mint a kétszeresére növelte a Magyarországtól vásárolt sertések volumenét.

A főigazgató a riporter kérdésére kitért arra is, hogy a sertés statisztikákat vizsgáló Inter Pig 2017-es adatai szerint Magyarországon 1,2 euró 1 kg sertéshús előállítási költsége, Dániába 1 euró, az USA-ban pedig csupán 0,73 euró, a munkaerő hatékonyságon tehát itthon még van hová fejlesztenünk versenytársainkhoz képest. Ezen hátrány okai elsősorban a fajtákra, a technológiákra, illetve a termelésszerkezetre vezethetőek vissza. Habár már ma is vannak olyan telepek Magyarországon, amik elérik a külföldi sztenderdeket, de a legtöbb helyen további fejlesztésekre van szükség, amelyek a különféle támogatások révén valósíthatóak meg leginkább hatékonyan az elkövetkező időszakban.

A világ sertésállományának fele Kínában található, éppen ezért okozott nagy törést, hogy országukban felütötte a fejét a sertéspestis. Habár Magyarország előnye egyelőre rövid távú, ha figyeli az ország a világpiaci trendeket és a sertéspestis továbbra sem üti fel a fejét itthon, akkor ez hosszú távú sikerré is átalakítható – fejtette ki a főigazgató.

 

Programajánló

2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:00
Helyszín: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK), Báldy Bálint konferencia terem 2100 Gödöllő Isaszegi út 200.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.
2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek