Fokozódó ghánai érdeklődés a NAIK eredményei iránt
NAIK – 2019. március 26., kedd, 15:24

A ghánai Parlament mezőgazdasági bizottságának elnökét, Kwame Asafu-Adjei-t fogadta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója - Dr. Gyuricza Csaba.

A felek közösen áttekintették az utóbbi években látványosan nagyot fejlődő ghánai-magyar mezőgazdasági kapcsolatokat és közös projekteket. A főigazgató tájékoztatást adott vendégének azokról a jelenleg is zajló ghánai fejlesztési programokról, amelyek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ hathatós szakmai koordinációjával valósulnak meg az afrikai országban.

Kiváló a kapcsolat a NAIK ghánai testvérintézményével, amellyel már háromra nőtt a közös kutatási eredményeket szolgáltató mintagazdaságok száma, továbbá több üzem termelése is beindul a közeljövőben. A ghánai mangó, szója, illetve paradicsom feldolgozó üzemek létesítése már nem távlati cél, hiszen a mangófeldolgozóra már magyar-ghánai közös vállalatot hoztak létre a felek, továbbá a szója és paradicsom üzem tervezési munkálatai is előrehaladott szintet mutatnak. A további eredmények érdekében újabb területek kerültek azonosításra a találkozó során, köztük a magyar burgonya fajták és szántóföldi növényvédő szerek tesztelése, illetve az afrikai kisgazdaságok számára elérhető erő -és munkagépek piacának lehetőségei.

A két ország közös Fiatal Kutatói Programot indított el 2019-ben, amelynek keretében két magyar kutató már járt az afrikai országban néhány hetes tanulmányi úton. Kwame Asafu-Adjei köszönetét fejezte ki a NAIK vezető szerepéért, hogy ilyen intenzív és operatív munka valósulhatott meg a két ország agrárkutatása között az elmúlt években.

 

 

Programajánló

2020. február 18., kedd - 2020. február 19., szerda
Helyszín: Aquaworld Resort **** 1044 Budapest Íves út 16.
2020. február 25., kedd
Helyszín: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet - Kecskeméti Kutató Állomás 6000 Kecskemét Katona Zsigmond u. 5.
2020. február 27., csütörtök, 09:00 - 13:00
Helyszín: Szent István Egyetem 2100 Gödöllő Páter Károly u. 1
2020. február 28., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem