A Balatoni Borrégió nemesített fajtáit értékelték
Töreky László - http://www.tapolcaiujsag.hu – 2018. március 21., szerda, 10:27

A 16. alkalommal megrendezett Sándor Napi Bormustrán a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének badacsonyi kutatóállomásán nemesített és a Balatoni Borrégióban megtermelt újabb és hagyományosnak mondható szőlőfajtákból készült borok kerültek a kóstolópoharakba.

A tematikus bormustrára a környék kiváló borászai, boros gazdái mintegy 35 terméküket hozták el, amelyek komoly részben a badacsonyi szőlészeti és borászati kutatóintézet több évtizedes nemesítési munkáiból származó alapanyagokból készültek.

A különböző Olasz rizling klónok borai, a Szürkebarát, a Kéknyelű borok mellett így többek között a Zenit, a Budai zöld, a Rózsakő, a Zeus, a Pintes, 2017-es, illetve a felsorolt fajták egy-két évvel korábbi évjáratai kerültek a poharakba és természetesen Dr. Májer Jánosnak a badacsonyi szőlészeti-borászati kutatóintézet igazgatója szakmai előadásának középpontjába.

Az eseménynek Tapolca város életében betöltött jelentőségét elsőként Dobó Zoltán polgármester méltatta köszöntőjében, majd Prof. Dr.  Gyuricza Csaba NAIK főigazgató, agrármérnök, az MTA doktora nyitotta meg a rendezvényt.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba: “Fontos szakmai esemény a Sándor Napi Bormustra”

A főigazgató elmondta, a Nemzeti Agárkutatási és Innovációs Központ jelentős szakmai eseménynek tartja a Tapolcán megrendezett Sándor-napi bormustrát, hiszen annak célja egybeesik a központ feladatával és küldetésével, konkrétan a gyakorlatorientált agrárkutatás támogatásával. – A Sándor napi Bormustra kiváló alkalom arra, hogy valóban a gyakorlat kerüljön előtérbe és a végső produktum kerüljön szakértő górcső alá- hangsúlyozta a NAIK első embere, majd elkezdődött a kóstoló.

Kulka Gábor bemutatja a gazdákat, pincészeteket. Balról Prof. Dr. Kállay Miklós, jobbról Mezőssy Zoltán

Mezőssy Zoltán házigazda és munkatársai által kitöltött borokról ezúttal Prof. Dr. Kállay Miklós a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke fogalmazta meg tapasztalatait. Az idei bormustra minőségi nedűinek készítőit, a badacsonyi, diszeli, Szent György-hegyi, somlói és a többi észak, illetve délbalatoni borkészítőt pedig Kulka Gábor a Balaton Borrégió Borbíráló Bizottság titkára mutatta be a jelenlévőknek.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.