ZÖKO - Kalocsai Kutató Állomás
A Kalocsai Kutatóállomás kutatási alaptevékenysége a fűszerpaprika fajták fenntartása és új konstans fajták és hibridek nemesítése. Korábbi és jelenlegi K+F+I tevékenységünk arra irányul, hogy az éghajlat változás veszélyeit is figyelembe véve a megújuló piaci kihívásoknak megfelelő, betegség-ellenálló, intenzív termesztésre alkalmas, nagy termőképességű hibrideket fejlesszünk ki, a kiváló minőségi paraméterek megtartásával.
A Kalocsai és Szegedi Kutató Állomáson kinemesített 17 szabadelvirágzású és 4 hibrid fajta széles választási lehetőséget nyújt a magyar fűszerpaprika termelők, és termeltetők számára.
Az új nagyhozamú, magas festéktartalmú féldeterminált korai és folytonos növekedésű középkorai csípősségmentes és csípős fajták és hibridek már ellenállóak a Xanthomonas campestris pv. vesicatoria baktériummal szemben.
Futó programok, projektek
- Intenzív termelési körülményekre adaptált rezisztens csípős fűszerpaprika hibrid nemesítése a feldolgozóipari alapanyag előállítás céljára (Projektirányító: Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., projektkoordinátor: Varró Péter, ZÖKO témavezető: Pék Miklós).
- Tradicionális fűszerpaprika fajták és hibridek tisztítása a magas minőségű paprika őrlemény előállítás szolgálatában (Projektirányító: Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., projektkoordinátor: Székelyiné Csima Rita, ZÖKO témavezető: Pék Miklós).
- Izolált módon fűszerpaprika szuperelit vetőmag előállítása.
- Állami génmegőrzési feladat teljesítése, 97. tétel fűszerpaprika kitermesztése.
- A VP-4-10.2.2.-15 – „Ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és mikroorganizmusok ex situ megőrzése” pályázat keretében 120 tétel kitermesztése.
- Tápanyag-utánpótlási kísérlet intenzív (bakhátas, csepegtető öntözéses) Szegedi-80. és Szegedi-178. fűszerpaprika termesztő táblán.
A NAIK ZÖKO Kalocsai Kutatóállomása távlati kutatási feladataként jelentkezik a Kalocsa-környéki termesztők számára alternatívát nyújtó zöldségfélék kipróbálása, ehhez kapcsolódóan a jó termesztési és feldolgozási gyakorlat bevezetése, ökonómiai számítások a jövedelmezőség becslésére. A Kutatóállomás elkötelezett az általa használt termőtalajok védelmében, megújításában. A jövőben tervezzük a tápanyag-utánpótlás környezetkímélő technológiáinak vizsgálatát és értékelését.
A zöldségtermesztési kutatás új projektjei
- Magas beltartalmi értékű sütő és olajtök fajták előállítása, termesztéstechnológia fejlesztése, gyógyhatású készítmények alapanyagaként.
- A magyar fokhagyma fajták termesztés-technológiai fejlesztése a kalocsai tájkörzetben, magas beltartalmi értékű élelmiszeripari alapanyag előállítása érdekében.
- A növénytermesztés melléktermékeinek hasznosítása (magas biológiai értékű komposzt előállítása). Humusz gazdálkodás.
Munkatársak
Publikációk
GÁLL TIBOR: (2014)A fűszerpaprika termesztés szabadföldi intenzív technológiája
ÉRTÉKÁLLÓ ARANYKORONA 2014. július. XIV. Évfolyam 7. szám
GÁLL TIBOR: (2015)A fűszerpaprika vízigénye, öntözése
ÉRTÉKÁLLÓ ARANYKORONA 2015. április. XV. Évfolyam 4. szám
PÉK, M., MOLNÁR, H., FARKAS, R., ADÁNYINÉ KISBOCSKÓI, N. (2015.) Szárazság-stressz hatása a fűszerpaprika termés morfológiájára és beltartalmi értékeire. II. NAIK Napok, Szarvas, 2015. dec. 10-11. Agrárkutatás és Innováció – Változó ég alatt NAIK konferenciakötet. 24 p.
PÉK, M., MOLNÁR, H., FARKAS, R., ADÁNYINÉ KISBOCSKÓI, N. (2015.): Kalocsai eredetű fűszerpaprika őrlemények bioaktív komponenseinek és aroma tulajdonságainak vizsgálata. Élelmiszer Tudomány Technológia. LXIX. évf. 4. szám, 2-8.p.
PÉK, M., BRÁJ, R.(2015): Fűszerpaprika-termesztés tapasztalatai a 2015. évben. Agrofórum 27. évfolyam 1. szám, 14-16 p.
SOMOGYI, Gy., PAUK, J., TÁBOROSI-ÁBRAHÁM, Zs., LANTOS, Cs., MIHÁLY, A., MARÓTI-TÓTH, K., SOMOGYI, N., NAGY, N., GARCIA POMAR, M.I., PÉK, M. (2008): Intensive condiment paprika production under plastic tunnel using hybrid genotypes. Cercetări ştiinţifice. Seria a XII-A. Horticultură – Nginerie genetică. Universitatea de ştiinte agricole şi medicină veterinară a Banatului Timişoara. Facultatea de Horticultură şi Silvicultură. Editura Agroprint Timişoara. 17-18.pp.
SOMOGYI, N., MOÓR, A., PÉK, M. (2003): The Preservation and Production of Capsicum in Hungary. In: Medicinal and Aromatic Plants – Industrial Profiles. Volume Capsicum (Chili). Edited by Amit Krishna De. Publishing by Taylor & Francis Books. London-New York. ISBN 0-415-29991-8
PÉK, M., SOMOGYI, Gy., SOMOGYI, N., TÓTH, K., NAGY, N., PAUK, J., MIHÁLY, A., GARCIA POMAR, M. I., LOZANO RUIZ, M. (2003): La conservación y producción de Capsicum en Hungría y la cooperación científica Espana-Hungría en la mejora del pimiento para pimentón (paprika). XXXIII seminario de tecnicos y especialistas en horticultura. Badajoz, Espana. 22-26. de septiembre de 2003.
SOMOGYI, N., PÉK, M., MIHÁLY, A. (2000): Applied spice paprika (Capsicum annuum L. var. longum) growing technologies and processing in Hungary. Acta Horticulturae. (ISHS) 536:389-396.
Programajánló
Hírek
Raúl Salazar Cosio perui nagykövet és Julio Taquia tanácsos tettek látogatást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központba – ahol Dr. Gyuricza Csaba főigazgató fogadta őket.
Dr. Gyuricza Csaba főigazgató és Bolyki Bence - a PREGA Konferencia és Kiállítás főszervezője - az M1 "Ma reggel" című műsorának vendégeként beszéltek a hazai precíziós gazdálkodás jelenéről és jövőjéről.