"Eljárás halak takarmányozására, élelmi halhús és funkcionális élelmiszer" című találmányra vonatkozóan külföldi oltalomszerzés és PCT nemzeti fázis indítás

A projekt azonosító száma:

GINOP-2.1.3-15-2016-00045

A projekt címe:

"Eljárás halak takarmányozására, élelmi halhús és funkcionális élelmiszer" című találmányra vonatkozóan külföldi oltalomszerzés és PCT nemzeti fázis indítás

A kedvezményezett neve:

Nemzeti Agrárkutatási
és Innovációs Központ

A projekt tervezett
befejezési dátuma
:

2017.09.15.

A szerződött támogatás
támogatási összege
:

2 809 642 Ft

A támogatás mértéke:

100%

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A találmány funkcionális élelmiszer előállítás céljára alkalmazható összetett takarmányok alkalmazására szolgáló takarmányozási eljárásokat ír le. A takarmányozásnál alkalmazható takarmányok, takarmány kiegészítők a barramundi (Lates calcarifer) halfaj nevelése során a célszerűen meghatározott eljárásokon keresztül kedvezően befolyásolják a halhús zsírsavösszetételét, a halhús arachidonsav (ARA), eikozapenténsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) tartalmát. A találmány szerint takarmányozott halakból előállított élelmi anyagok alkalmasak lehetnek a szívinfarktus megelőzésére primer prevencióban vagy szekunder prevencióban, valamint a magzati és a korai posztnatális fejlődés előnyös befolyásolására.

Az eljárás két, egymás után következő szakaszt tartalmaz: I: a halak növendékeinek táplálása magas fehérje- és alacsony zsiradéktartalmú takarmánnyal, miáltal a halhúsban csökken a telített és monotelítetlen zsírsavak szintje a hal tömegéhez viszonyítva, II: a halak növendékeinek táplálása egy vagy több hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsav (LcPUFA) tekintetében megnövelt zsírsavtartalmú takarmánnyal, miáltal a halhúsban az egy vagy több LcPUFA-zsírsav lerakódik.

A Projekt jelenlegi célkitűzése külföldi oltalomszerzés és a PCT nemzeti fázis elindítása.

 

Programajánló

2019. május 27., hétfő, 17:00 - 20:00
Helyszín: KÉK DUNA VENDÉGLŐ 6300 Kalocsa Külterület, HRSZ 0706
2019. május 28., kedd, 09:00
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u. 4.
2019. május 29., szerda - 2019. május 30., csütörtök
Helyszín: NAIK - Halászati Kutatóintézet (HAKI) 5540 Szarvas Anna-liget utca 35.
2019. május 31., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem
2019. június 1., szombat, 10:00 - 17:00
Helyszín: NAIK - Gyümölcstermesztési Kutatóintézet (GYKI) 1223 Budapest Park utca 2.
2019. június 6., csütörtök
Helyszín: NAIK ERTI Központ Tanácsterme 9600 Sárvár Várkerület 30/A.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.