A magyar és vietnami helyi haszonállatfajtákra alapozott, az élelmiszertermelés hatékonyságát növelő közös kutatás és fejlesztés a baromfitenyésztésben és az akvakultúrában

A projekt azonosító száma:

2017-2.3.3-TÉT-VN-2017-00004

A projekt címe:

A magyar és vietnami helyi haszonállatfajtákra alapozott, az élelmiszertermelés hatékonyságát növelő közös kutatás és fejlesztés a baromfitenyésztésben és az akvakultúrában

A kedvezményezett neve:

Haszonállat-génmegőrzési Központ

A projekt tervezett
befejezési dátuma
:

2021.12.31.

A szerződött támogatás
támogatási összege
:

61 781 128 Ft

A támogatás mértéke:

100%

 

Konzorciumi tagok Támogatás összege Támogatás mértéke
Haszonállat-génmegőrzési Központ 21 797 320 Ft   100%
Magyar Haszonállat-génmegőrző Egyesület 12 007 808 Ft   100%
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 13 976 000 Ft   100%
Szent István Egyetem 14 000 000 Ft   100%

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt általános célja, hogy mind a baromfi- mind az akvakultúra ágazatban rejlő élelmiszertermelési potenciált növeljük a Vietnámban és Magyarországon tenyésztett tájfajták úgynevezett "géncsere" programjával.

Magyarországon két városban hajtjuk végre a projektet: Gödöllőn és Szarvason. Vietnamban is két területen tervezzük a vizsgálatokat: a Vörös-folyó deltájának szubtrópusi területén, valamint Délkelet-Vietnam illetve a Mekong-delta trópusi területén.

A projekt keretében lehetővé válik a két ország édesvízi hal és baromfi genetikai erőforrásainak cseréje. Édesvízi halak oldaláról a ponty (Cyprinus carpio) fajták és harcsafajok: vundu harcsa (Heterobranchus longifilis) és afrikai harcsa (Clarias gariepinus)-, a baromfi tekintetében pedig a tarka magyar kacsa képzi vizsgálataink tárgyát. Ezen túlmenően vizsgálataink kiterjednek a biotechnológiai eljárások alkalmazására a szelekcióban és a genetikai erőforrások megőrzésében; valamint a magyar fajták adaptációs tulajdonságaira Vietnam trópusi és szubtrópusi területein; élelmiszertermelés genetikai erőforrásainak diverzifikálására mindkét országban, a géntartalékok cseréje révén.

Ezzel az akvakultúra oldaláról is lehetőség nyílik a már tenyésztett hal fajok/fajták genetikai erőforrásának kiszélesítésére, illetve új, gazdaságilag ígéretes fajok behozatalára (meleg vízi halfajokról van szó, így élővizekbe való kijutásuk nem okozhat ökológiai problémát, mivel a téli hideg időszakot nem élik túl).

A projekt végrehajtása során felmérjük és összehasonlítjuk az importált harcsa állományok genetikai hátterét a már meglévővel, valamint teljesítményvizsgálat révén hasonlítjuk össze a tiszta vonalak/változatok (afrikai harcsa és vundu harcsa) teljesítményét a hibrid vonal (afrikai h. x vundu h.) termelési teljesítményével (növekedés, rendszeradaptáció és megmaradás).

A program továbbá kiterjed a vízi genetikai erőforrások megőrzési módszereinek, alkalmazásainak fejlesztésére Vietnám és Magyarország tekintetében.

 

Programajánló

2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (MBK) 2100 Gödöllő Szent-Györgyi Albert utca 4.
2019. november 28., csütörtök, 09:30
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u. 4.
2019. november 30., szombat, 10:00 - 14:00
Helyszín: NAIK GYDKI Újfehértói Kutató Állomás 4244 Újfehértó Vadastag 2.