Innovatív technológiák kutatása, fejlesztése és alkalmazása a kalászos gabona vertikum minőségi mutatóinak javítása érdekében

A projekt azonosító száma:

GINOP-2.2.1-15-2016-00026

A projekt címe:

Innovatív technológiák kutatása, fejlesztése és alkalmazása  a kalászos gabona vertikum minőségi mutatóinak javítása érdekében

A kedvezményezett neve:

Hódagro Zrt.

A projekt tervezett
befejezési dátuma
:

2020.08.29

A szerződött támogatás
támogatási összege
:

1 048 769 088,- Ft

A támogatás intenzitása:

 78,58 %

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 

Konzorcium vezető: Hódagro Zrt. (támogatás: 305 724 860,- Ft intenzitás: 64,6%)
Konzorcium tag: EPMS Zrt. (támogatás: 174 708 190,- Ft intenzitás: 64,23%
Konzorcium tag: Szegedi Sütödék Kft. (támogatás: 55 999 994,-Ft intenzitás: 49,49%)
Konzorcium tag: Gabonakutató Nonprofit Kft. (támogatás: 469 983 867,- Ft intenzitás: 100%)
Konzorcium tag: MATE (feladatátadó jogelőd NAIK, támogatás: 104 834 692,- Ft intenzitás: 100%)

 

A 2016 őszén indult projekt célja olyan komplex fejlesztések megvalósítása volt, amelyek hozzájárulnak a kalászos gabonák termésstabilitásához, beltartalmi minőségének javulásához, majd az előállított exportképes magas minőségi mutatókkal rendelkező termékeken keresztül az egészséges táplálkozáshoz, valamint a jelenleginél egészségesebb állati takarmányokhoz. E célt nemesítési, technológiai, takarmányozási, malom- és pékipari kutatási-termékfejlesztési feladatok elvégzésével és koordinációjával kívánta elérni. A vissza nem térítendő támogatás összege közel 1,049 milliárd forint volt, a támogatás intenzitása pedig 78,58%.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, az így létrejött termékek javítják exportlehetőségeinket, és öregbíthetik a magyar búzafajták és más kalászos gabona termékeink hírnevét. A projekt legfontosabb termékei az alábbiak: 

  1. A növénynemesítés új termékei új kalászos gabona (búza, durum búza, tritikále, árpa, zab) fajták, fajtajelöltek kiegyenlített, termelésre alkalmas ősi kalászos gabona biotípusok, valamint antioxidánsokban gazdag, bíbor és kék szemű magas beltartalmi értékű kenyérbúza törzsek. Ezeket a Gabonakutató NP Kft. (Szeged) hozta létre. Az új fajták termés- és élelmiszerbiztonsági vizsgálatait NAIK szegedi Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztálya végezte el.
  1. A növénytermelés és az állattartás termékei: Az új, elismert fajtákból kiváló minőségű fémzárolt vetőmag, két új kalászos gabona vetőmag termesztési technológia és egy új, kalászvédelemre kifejlesztett permetezési technológiai rendszer jött létre. Ezek mellett két új, etetési kísérletekkel alátámasztott magasabb értékű, (broiler csirke és tejtermelő szarvasmarha) takarmánykeverék került kifejlesztésre. A fenti termékeket a Hódagro Mezőgazdasági Zrt. (Hódmezővásárhely) készítette el.
  1. Élelmiszeripari kutatások és termékek: A reformtáplálkozásban is alkalmazható, speciális őrleményekből előállított (egészségmegőrző és betegségmegelőző) liszttípusok, céllisztek kifejlesztésre kerültek. Ősi gabonafajok (alakor, tönke, tönköly) XXI. a századi élelmiszeripari igényeknek megfelelő hántolás- és őrléstechnológiák kidolgozása. Az új őrléstechnológiai kísérletek beállítását és az új malomipari termékek előállítását az Első Pesti Malom Zrt. kunszentmiklósi üzeme végzte. Munkájuk eredményeképpen új, egészségmegőrző liszttípusokat hoztak létre.
  1. Új pékipari termékek fejlesztése: A kitűzött célnak megfelelően a külföldi termékeknél olcsóbb, különleges pékipari termékek, (két kenyér és péksütemény termékcsalád) kifejlesztése és próbagyártása indult meg a Szegedi Sütödék Kft. részéről. Kevésbé ismert ősi gabonafajok felhasználásával új, széles pékipari termékpalettát felsorakoztató pékáru fejlesztések (kenyérlángos, bíbor színű búza töretes pékáruk, teljes kiőrlésű tönköly kenyér, tritikálé liszt felhasználásával készült pékáruk almás, szilvás, meggyes, barackízes, vegyes ízes bukta stb.) próbagyártása. Az új, betegség megelőző illetve egészségvédő hatású pékipari termékek létrehozása.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.