XV. Kéknyelű Virágzás Ünnepe
2017. június 16., péntek, 08:00

A Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend, Badacsonytomaj Város Önkormányzata és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közös szervezésében került megrendezésre immáron 15. alkalommal a Kéknyelű Virágzás Ünnepével egybekötött szakmai konferencia és borlovagrendi találkozó, amelynek helyszíne hagyományosan a badacsonyi Intézet volt.

A 2017. június 10-én megtartott rendezvény, szakmai program fővédnöke Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, védnöke Dr. Gyuricza Csaba a NAIK mb. főigazgatója volt.

A vendégeket a szervezők részéről Dr. Májer János intézetigazgató (NAIK SZBKI), Knolmajer Ferenc elnök- nagymester (Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend) és Krisztin N. László polgármester úr (Badacsonytomaj Város Önkormányzata) köszöntötte.

Az eseményen Koczor Kálmán elnök, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége nevében Pro Vino Hungarico díjat adott át Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke részére a szőlő és borágazatért, a borkultúráért végzett több évtizedes eredményes, kiemelkedő tevékenységének elismeréseként.

Az előadások között elsőként Dr. Gyuricza Csaba főigazgató a NAIK mezőgazdaság szolgálatában betöltött szerepét méltatta. Rámutatott arra, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképességét növelni kell, az esetlegesen csökkenő, illetve megszűnő uniós támogatásokra fel kell készülnie minden ágazati szereplőnek. Kiemelte a NAIK intézmények közötti együttműködés és az eredmények gyakorlatban történő hasznosulásának fontosságát. Jó példaként említette a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, valamint a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet között megvalósult együttműködést, aminek az eredményeként egy új megközelítésű meggybor-készítési technológiát fejlesztett ki az intézet.

Véleménye szerint a mezőgazdaságunk versenyképessége érdekében, nagy hangsúlyt kell fektetni a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentését célzó kutatásokra, valamint a precíziós termesztésre.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána egyetemi docens a SZIE Kertészettudományi Kar Borászati Tanszék tanszékvezetője a „Hagyományos szőlőfajták finomanalitikai vizsgálatáról” tartott kiváló előadást a jelenlévőknek, többek között a Kéknyelű borok összetétel vizsgálatával végezett kutatási eredményeiről is beszámolt.

A program következő részében hivatalosan is átadásra került a Kutatóintézet területén ez évben épült impozáns üvegház, amely nagy szolgálatot tesz a kutatási tevékenység gyakorlati megvalósításában.

Ezt követően került sor az IBOS és Ramassetter Emléktáblák koszorúzására, majd a Borrendek felvonultak a Panoráma térre, ahol Földi István plébános a bő termés reményében megáldotta a virágzó Kéknyelű ültetvényt.

Az országos borlovagrendi találkozóval egybekötött rendezvényen a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend idén is új tagokat avatott, név szerint: Borbély–Kiss Barbara, Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, Dr. Gyuricza Csaba, Dr. Szabó Balázs és Szépe Ferenc.

A programok sorában a Badacsonyi Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2017. évi borversenye keretében megrendezett XIV. Kéknyelű Borverseny eredményhirdetésére került sor.

A 2017. évi Kéknyelű borversenyre 42 minta érkezett, amelyből 5 tételt nagyarany, 12 tételt aranyéremmel, 18 tételt ezüstéremmel és 7 tételt bronzéremmel jutalmaztak a bírálók.

Az oklevelek és a különdíjak átadása után, borkóstoló keretében bemutatásra kerültek a verseny aranyérmes minősítésű borai, így a nagyközönség is megismerhette a Borbély Családi Pincészet Kft., a Sipos Borház, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, a Varga Pincészet Kft., a Németh Pince, Kiss István, az Istvándy Pincészet, a Folly Arborétum Kft., a Sabar Dűlő Borház Kft., Szőke Barna, a Szabó Családi Pincészet és a Badacsony Borászati Szövetkezet különböző évjáratú tételeit.

A borlovagrendek és a vendégek ezt követően a Hotel Halászkert-ben a Badacsonyi borvidék meghatározó fajtáiból összeállított borkóstolón vehettek részt, amelyen bemutatkoztak a borvidék jelentősebb pincészetei.

Reméljük a plébános úr áldása a bő és jó termés reményében nemcsak a Kéknyelűre szállt, hanem minden szőlőtőkére, amelyből dolgos kezek munkája során bor készül.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.