Versenyképesebb és a környezetet is kíméli az újításokat alkalmazó mezőgazdaság
MTI/FM sajtóiroda – 2018. február 21., szerda, 16:02

A kormány célja egy tudásalapú, innovációra építő, versenyképes és sikeres magyar vidék megteremtése, ehhez azonban elengedhetetlen a kor tudományos fejlesztéseinek folyamatos és minél gyorsabban megvalósuló integrálása a mindennapi mezőgazdasági munkába - mondta a földművelésügyi miniszter a precíziós gazdálkodással foglalkozó Prega 2018 konferencián.

fotó: agroinform.hu

Fazekas Sándor a rendezvény résztvevőit üdvözölve arról beszélt, hogy Magyarország jövője szempontjából rendkívül fontos a magyar vidék gazdaságának és erőforrásainak megőrzésén túl annak megújítása, fejlesztése is. Hozzátette: mindez a következő évtizedekben a különböző technológiák állandó, jelenleg még nem is teljesen belátható sebességű és tartalmú forradalmát fogja jelenteni. Ezért is fontos, hogy minden magyar gazdálkodó és élelmiszeripari vállalkozás nyertese legyen a digitális átalakulásnak. Ez ugyanis a versenyben maradás feltétele - hangoztatta a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az információs technológia térhódítása, a különböző termelési folyamatok digitalizációja és automatizációja új dimenziókat nyit a magyar mezőgazdaságban és az élelmiszergazdaságban is. Úgy vélte, a nagy adatvagyon már most is a gazdálkodók rendelkezésre áll, de ezt ki is kell tudni használni, ehhez pedig megfelelő képességgel és képzettséggel rendelkező dolgozók kellenek, akik alkalmazni tudják az újításokat, például a precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen ismereteket. Az ismeretek átadásához szükséges egységes, középszintű mezőgazdasági szakiskolai képzési rendszer már létrejött.

A miniszter szerint fontos, hogy a gazdálkodók, illetve a vállalkozások megismerjék az új technológiák előnyeit. A precíziós mezőgazdasági technológia használata például megteremti a hatékony és gazdaságos termelés feltételeit, megalapozza a gazdaságos döntéseket, lehetővé teszi a piac által elvárt minőség és mennyiség előállítását, csökkenti a termelés kockázatait - mondta. Mint Fazekas Sándor fogalmazott: elengedhetetlen, hogy a technológiai fejlesztések a mezőgazdaságban a környezet kímélése mellett valósuljanak meg, és Magyarországon továbbra is egészséges, jó minőségű, hagyományos, GMO-mentes élelmiszereket állítsanak elő a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban.

fotó: agroinform.hu

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója úgy fogalmazott: a XXI. század mezőgazdaságának nagy kérdése, hogy miként lehet a legkisebb ráfordítással a legnagyobb eredményeket elérni. Ehhez ad jó támpontokat a precíziós gazdálkodás. Közölte: a magyar mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt években imponálóan nőtt, mintegy 2650 milliárd forint körüli. Mezőgazdaságunknak alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz, fejlesztenie kell az öntözést, be kell vezetni a precíziós gazdálkodást, hogy növekedjen a versenyképesség és a gazdálkodás hatékonysága. A magyar mezőgazdaságban ugyanis még további 800-1000 milliárd forint értékű növekedési lehetőség rejlik, s csak a precíziós gazdálkodással 350-400 milliárd forint növekedés érhető el - mondta a főigazgató.

Glattfelder Béla, a Digitális jólét 2.0 program mezőgazdasági munkacsoport-vezetője elmondta: a mezőgazdaság digitalizációja lehetőségeket nyit a magyar gazdálkodók számára. A magyar kormány felismerve ezt a lehetőséget, olyan feltételek megteremtésén dolgozik, amelyek lehetővé teszik a digitalizáció előnyeinek mind eredményesebb kiaknázását a magyar mezőgazdaságban. Ennek érdekében készül el a Digitális jólét 2.0 programban Magyarország digitális agrárstratégiája.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.