Tunéziai kapcsolatépítő út a fűszerpaprika és egyéb zöldségnövények közös nemesítésének és termesztéstechnológiai kutatásainak előmozdítása céljából
Somogyi Norbert és Fodor Zoltán – 2017. október 13., péntek, 09:30

Ötnapos szakmai látogatást tett Tunéziában Somogyi Norbert, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) stratégiai főigazgató-helyettese és Táborosiné Abraham Zsuzsanna, a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztályának kutatója.

A szakmai programot bevezető hivatali megbeszélés során a NAIK és tunéziai partnerintézményének (IRESA) vezetői megállapodtak abban, hogy a köztük 2016.03.11-én aláírt együttműködési megállapodás értelmében az agroerdészet és a zöldségtermesztés kutatóinak együttműködését kívánják leginkább elmélyíteni. Ennek érdekében megszervezésre kerül egy-egy tudományos kollokvium és intenzívebbé teszik a terület kutatóinak kölcsönös cseréjét. Megjegyzendő, hogy a Szent István Egyetemmel együttműködve idén 7 tunéziai kutató tudott ellátogatni különböző NAIK intézetekbe és 5 magyar kutató járt Tunéziában az ERASMUS+ program segítségével.

A Tunéziai Nemzeti Agronómiai Intézet (INAT) magyar vetőmagokkal végzett paprika mikorrhizálási kísérletének – ami a gombahifák növekedésre és termésmennyiségre gyakorolt hatását hivatott vizsgálni – bemutatásán megtudtuk, hogy a ZKI Zrt. „Rapires F1” fajtája kiemelkedően jól viselte a helyi körülményeket, így az erre nyitott helyi termelő és potenciális forgalmazó beazonosítását követően, félüzemi fajtakísérletre és hivatalos tunéziai bejegyzésre is kerülhet ez a paprikafajta.

A Tunéziai Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézetben (INRAT) folytatott szakmai egyeztetés során nyilvánvalóvá vált, hogy a tunéziai fél elsősorban az őrlemény készítésére is alkalmas fajták közös nemesítésében érdekelt, azzal együtt, hogy az INAT fiatal kutatója (Dr Echrak Aissa) által beállított kísérlet eredményei alapján érdemlegesnek mutatkozott a kalocsai nemesítésű cseresznyepaprika mellett a „Rapires”, a „Jubileum” és a „Palotás” fajták esetleges tunéziai bevezetése is.

Az INRAT kutatási eredményei a paprikák betegségellenállóságra való nemesítésében vannak, többek között vírusbetegségekkel (TMV, PVY, CMV, PMMV) a lisztharmattal szemben. Egy lehetséges közös nemesítési programban a tunéziai fél számára fontos a magyar genetikai anyagok koraisága és kiváló beltartalma (elsősorban magas szárazanyag- és festéktartalom), míg a magyar fél számára a tunéziai vonalakban már jelenlévő rezisztencia lehet jól használható. Tekintettel arra, hogy a magyar és a tunéziai anyagok genetikailag távol állnak egymástól, a felek egyetértenek abban, hogy a heterózishatásban is komoly potenciál van, ami elsősorban a termésmennyiségben és a növények habitusában jelentkezhet.

A Regionális Kertészeti és Ökológiai Mezőgazdaság Kutatási Központban (CRRHAB) tartott megbeszélés során felmerült a paprikával kapcsolatos közös kutatás lehetősége, ideértve a magyar fajták tesztelését közép- és dél-tunéziai termőhelyeken, ami számunkra elsősorban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra történő tesztelésben jelenthet nagy segítséget.

A szakmai látogatás további részeként a magyar delegáció felkereste a SICAM paradicsom és fűszerpaprika feldolgozó üzemét és a Carthage Food konzervgyárat. Végezetül magyar paprikás ételekkel kísért őrlemény- és termékbemutatóra került sor a nagyköveti rezidencián, melyen az Univer Zrt, a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft., a Paprika Molnár Kft, a Kotányi Hungária Kft. valamit a Csúri és Farkas családi vállalkozások által biztosított termékeket, valamint a magyar őrleménnyel készült ételeket kóstolhatták meg a meghívott üzletemberek, vállalkozók, gasztronómiai szakemberek, minisztériumi tisztviselők és kutatók.

Az út megvalósítását a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztályának finanszírozása tette lehetővé, a sikeres lebonyolítás a nagykövetség közreműködésének köszönhető, külön köszönet illeti mindezért Fodor Zoltán külgazdasági attasét.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.