Szárazság idején is eredményesen - elindult hazánk legátfogóbb, víztakarékos gazdálkodási módjait ismertető rendezvénysorozata
NAIK – 2019. május 14., kedd, 09:01

„Szárazság idején is eredményesen„ címmel, telt házzal indult országjáró körútjára Herceghalmon a NAIK, a NAK és a MAGOSZ közös szervezésű konferenciasorozata, amelynek témája a csapadékhiányos időszakban történő eredményes gazdálkodás módjainak ismertetése.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a rendezvényen hangsúlyozta, hogy az aszályos időszakok kezelésében a helyes agrotechnikai módszerekkel történő megelőzés az első és legfontosabb teendő, amelyet minden eredményesen boldogulni kívánó gazdának érdemes megismernie és elsajátítania. Évről évre jelennek meg ugyanis olyan természeti jelenségek, amelyek miatt át kell alakítani a mezőgazdaság szemléletmódját és folyamatos technológiai újításokra van szükség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint ezen a télen 26 százalékkal kevesebb volt a csapadék az elmúlt évtizedek átlagánál.

A legnagyobb víztározó Magyarországon nem a Duna és nem is a Tisza, hanem maga a talaj – mondta a főigazgató. A termőföld nedvességének megőrzését kell kitűzni első számú feladatként, hogy csökkenjen a vízhiányból adódó veszteség. Hangsúlyozta, ezen a területen még bőven van mit fejlődnie Magyarországnak, hiszen jelenleg a talajba kerülő nedvesség 50 százaléka úgy tűnik el, hogy az nem hasznosul a mezőgazdaságban.

A mintegy másfél hónapig tartó rendezvénysorozat célja, hogy annak tapasztalatait a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ egy közérthető kiadványban összegezze, majd azt nyomtatásban és online is elérhetővé tegye minden hazai gazdálkodónak. A NAIK kiadványával akár már a következő esztendőben eredményesebb és víztakarékosabb módszerekkel fejleszthetik versenyképességüket a magyar gazdák – tette hozzá Gyuricza Csaba.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.