Szakmai konferencia és tavaszi traktorkiállás a NAIK MGI-ben
2018. május 2., szerda, 07:50

A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben 2018. április 26-án került megrendezésre a "Szemes termények korszerű szárítási, tárolási, feldolgozási és mérési technológiái" című konferencia, melyet igen nagy szakmai érdeklődés övezett.

A szakmai program résztvevői betekintést kaphattak a szemestermény-szárítók új fejlesztési lehetőségeibe, megismerhették a legmodernebb vetőmagkezelési technológiákat és azok gépeit, valamint a legújabb fejlesztésű gabona minőségvizsgáló mérőműszereket. Az előadásokkal egyidőben témához kapcsolódóan termékbemutató is zajlott.

Dr. Gulyás Zoltán, a NAIK MGI intézetigazgatója üdvözölte a nagy számban megjelent szakmai hallgatóságot, majd Dr. Dragovácz Nikoletta a NAIK koordinációs főigazgató-helyettese mondta el köszöntő beszédét.

A konferenciát Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes-államtitkára nyitotta meg.

Első előadóként Dr. Gillay Zoltán, a SZIE adjunktusa ismertette a legmodernebb gabona nedvesség mérési módszereket, melynek fejlesztésében és kidolgozásában maga is részt vett. 

Géczi Gabriella, a Metron Kft. képviselője az általuk forgalmazott gabona minőségvizsgáló műszereket ismertette és bemutatta a legújabb fejlesztésű DICKEY-john mérőműszereket.

A CHH Műszaki Kft. ügyvezetője, Horváth Zoltán a Cimbria gyártmányú, világszínvonalú magkezelési technológiákat és azok gépeit ismertette előadásában.

Farkas László, a Seed-Imex Kft. ügyvezetője energiatakarékos gabonaszárítási és tárolási technológiát mutatott be.

A SZIE Gépészmérnöki Kar képviseletében Bessenyei Kornél, tanársegéd ismertette a Delux DPSL4530 típusú szemestermény-szárító üzemi vizsgálatának módszerét és annak eredményeit.

Kertész András, a Patento Kft. ügyvezetője a régi szárítóüzemek felújításának tapasztalatait, továbbá a Patento Kft. szabadalmainak felhasználásával az új szemestermény-szárítók fejlesztésének lehetőségeit ismertette.

Utolsó előadóként, Dr. Sebestyén Róbert, az MFB Zrt. vezető szakértője felvázolta a gazdák számára rendelkezésre álló, az MFB Zrt. által kínált finanszírozási lehetőségeket.

A szakmai előadások után került sor az Intézet udvarán a tavaszi traktorkiállásra, amelynek során a vállalkozó kedvű résztvevők egy-két kör erejéig felülhettek és kipróbálhatták az 1938. évben gyártott HSCS G35 izzófejes traktort.

 

 

 

Programajánló

2020. február 18., kedd - 2020. február 19., szerda
Helyszín: Aquaworld Resort **** 1044 Budapest Íves út 16.
2020. február 25., kedd
Helyszín: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet - Kecskeméti Kutató Állomás 6000 Kecskemét Katona Zsigmond u. 5.
2020. február 27., csütörtök, 09:00 - 13:00
Helyszín: Szent István Egyetem 2100 Gödöllő Páter Károly u. 1
2020. február 28., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem