Stratégiai partnerség a versenyképes agráriumért
2017. április 20., csütörtök, 14:00

Együttműködési megállapodást kötött 2017. április 18-án Gödöllőn a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és az Agrárgazdasági Kutató Intézet.  A dokumentumot Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és Dr. Juhász Anikó, az AKI főigazgatója látta el kézjegyével. A két intézet a továbbiakban együtt hasznosítja azokat az eredményeket, amelyek a hatékony kutatómunkához és az agrárpolitikai döntések előkészítéséhez szükségesek.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban az agrárium szinte összes területét érintő közvetlen kutatások zajlanak, így a NAIK a legnagyobb olyan szervezet hazánkban, amely alkalmazott kutatási és innovációs tevékenységet végez. A felek közötti együttműködés célja, hogy hosszú távon, a gyakorlatban is hasznosítható módon erősödjön az agrárkutatásokat végző NAIK, és az agrár-közgazdasági kutatásokat végző AKI kapcsolata - közösen hasznosítsák magasan kvalifikált szakembereik tudását és tapasztalatait. A kutatási együttműködés a mindkét fél által kutatott területekre összpontosul, különös tekintettel a precíziós gazdálkodásra, az akvakultúrára, az ökoszisztéma szolgáltatásokra, a takarmányozási rendszerek helyzetére, az öntözésre, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatára, továbbá a mezőgazdasági időjárási kockázatkezelésre. A precíziós gazdálkodás szakterülete azért is kap kifejezett hangsúlyt az együttműködésben, mert a támogatásrendszer - elkövetkező években várható - átalakulása miatt különösen lényegessé fog válni ez a téma.

 

 

A két intézmény közötti konkrét együttműködésről szólva Dr. Gyuricza Csaba példaként említette a Nemzeti Fehérjetakarmány-programot, aminek a kidolgozása már folyamatban van - a NAIK ezen a területen is stratégiai partnerként tekint az AKI-ra. Juhász Anikó hozzátette, hogy a takarmányozással kapcsolatban az Agrárgazdasági Kutató Intézet több éves kutatási tapasztalattal és háttérrel rendelkezik. 2016-ban indult a takarmányozási adatgyűjtés, amiből takarmányozási regiszter is készült. A témában 2014 óta folyik háttérelemzés az AKI-ban, ami jó alapanyagot biztosít a takarmány-program kidolgozásához is. A Földművelésügyi Minisztérium sertéskutatási programjának keretében továbbá két éve zajlik a sertéstartás környezetterhelésének mérése, ami szintén fontos része a partnerségnek – jelentette ki az AKI főigazgatója.

Az aláírást követő beszélgetésen mind az AKI, mind pedig a NAIK főigazgatója hangsúlyozta, hogy az együttműködés egyben törekvés is arra, hogy a két intézmény tevékenysége szélesebb nyilvánosságot kapjon a szakmai-tudományos életben és a nagyközönség előtt egyaránt, kiterjesztve a gyerekek és a fiatalok körében elvégzendő ismeretterjesztő feladatokra is.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.