Stratégiai megállapodás a fehérjeprogram sikeréért
2018. december 4., kedd, 08:37

December 3-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében került sor a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület (MSZFE) közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírására.

fotó: Pelsőczy Csaba

Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke elmondta, hogy a világon tavaly 331-333 millió tonna szója termett, amely idén közel 20 millió tonnával nőtt. Az Európai Unióban óriási fehérjehiány van, mindössze 800-900 ezer hektáron termelnek szóját, ami 2,5 millió tonna termést jelent. Azonban az EU-ba importált szójabab mennyisége 14 millió tonnát, az import szójaliszté pedig 18 millió tonnát tesz ki. A fórumon a NAK, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület, valamint a NAIK stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a legfrissebb kutatási eredmények és innovációs tartalmak széles körben elérhetővé tétele, felhasználása és további fejlesztése érdekében.

Ezt követően Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója, Vadász Attila, az MSZFE elnöke és Zászlós Tibor, a NAK alelnöke ünnepélyes körülmények között kézjegyével látta el a megállapodást.

fotó: Pelsőczy Csaba

Dr. Gyuricza Csaba az aláírást követően a résztvevőkhöz szólva hangsúlyozta a stratégiai együttműködési megállapodás jelentőségét, amit az ágazati szervezetek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a mezőgazdasági vállalkozások együttműködési szándéka hozott létre. A főigazgató arra emlékeztetett, hogy mintegy száz éve alkottak meg Magyarországon egy elképzelést a fehérjekérdés megoldására – és a megoldásra váró feladatok azóta sem változtak. Mint mondta, a NAIK arra törekszik, hogy 4-5 éven belül eredményeket lehessen felmutatni. A program kiteljesedését a szója mellett más fehérjenövények és a már rendelkezésre álló melléktermékek is szolgálni fogják. Lényeges, hogy a szakmai háttér biztosított, a szakmai-ágazati szervezetek és az agrárkutatás összefogása a kormányzat, a minisztérium támogatásával történik – zárta gondolatait Dr. Gyuricza Csaba.

Vadász Attila kiemelte, hogy az egyesület több éve dolgozik azért, hogy létrejöhessen egy ilyen stratégiai megállapodás a magyar gazdálkodók versenyképességének növeléséért. Mint mondta, az elmúlt években a szója hektáronkénti termésátlaga Magyarországon a két tonnáról három tonnára emelkedett és ezt a szintet továbbra is tartanunk, növelnünk kell.

 

 

Programajánló

2020. február 25., kedd
Helyszín: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet - Kecskeméti Kutató Állomás 6000 Kecskemét Katona Zsigmond u. 5.
2020. február 27., csütörtök, 09:00 - 13:00
Helyszín: Szent István Egyetem 2100 Gödöllő Páter Károly u. 1
2020. február 28., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem