„Somlóért-Tornai Endre Emlékdíj”-at vett át Dr. Májer János a NAIK SZBKI intézetigazgatója a XVII. András-napi Bormester találkozón
NAIK – 2018. december 6., csütörtök, 12:35

2018. november 30-án Somlójenőn, 17. alkalommal került megrendezésre a Tornai Pincészetben - Tornai Endre és Bakonyi Károly előtt tisztelegve - az András-napi Bormester Találkozó, amelynek központi témája ez évben „A klímaváltozás és innováció” volt.

Az emlékezés apropóján beszéltek az ágazat helyzetéről és jövőjéről, kiemelve az összefogás jelentőségét. Tornai Tamás megemlékezésében kiemelte, ahogyan elődeink példája is jelzi, figyeljünk azokra, akik tenni akarnak, a jövőbe tekintenek. Ma a gazdaság remekül teljesít, de a piaci szereplők tartós sikeréhez innovációra van szükség, majd kiemelte az ágazat szereplőinek összefogását, az oktatás-kutatás-, és a legjobb minőség jelentőségét.

Szólt arról, hogy idén a rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt a Somlón a korábbinál kevesebb, hektáronként 47 mázsa, de kitűnő minőségű termést szüreteltek Olasz rizling, Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Tramini és Zenit fajtákból. Kiemelte, hogy Londonban, a legjelentősebb kereskedelmi borászati világversenyen négy magyar bor kapott érmet, ebből kettő somlói, egyik a pincészet Juhfark bora volt.

Az előadók sorában Kocsis László a Pannon Egyetem egyetemi tanára a szőlőtermesztés kihívásairól beszélt a globális piac, az időjárás, a munkaerő kapacitás hatásai kapcsán,
Pásti György a Szent István Egyetem docense az új kórokozókról, és egy chilei példával a hűtés jelentőségéről, majd Gál Péter az Agrárminisztérium főosztályvezetője a jégkármegelőző rendszerről, és a tárca céljairól tájékoztatta a jelenlévőket.

Janky Ferenc, nyugalmazott egyetemi docens és Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet intézetigazgatója kiemelt súlyt helyezett a Somló zászlósborára, az őshonos Juhfarkra, amelyért kutatóprogram is indult.

Az előadások után átadták az idei „Somlóért – Tornai Endre emlékdíjat”, amelyet Májer János és Janky Ferenc vehetett át.

Dr. Májer János a díjat munkájának elismeréséül kapta, mellyel hozzájárult a Somló borászati értékeinek megőrzéséhez, fejlődéséhez.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.