Sándor Napi Bormustra Tapolcán /szakmai beszámoló/
NAIK – 2018. március 22., csütörtök, 09:28

Immár 16. alkalommal rendezték meg a Balatoni Borrégió borvidékein tevékenykedő termelők boraiból Tapolcán a Sándor Napi Bormustrát. A rendezvényt a NAIK SzBKI, a Hotel Gabriella és a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság szervezte. A bormustra ebben az évben „A NAIK SzBKI Badacsonyi Kutatóállomásához kapcsolódó borszőlőfajták a Balatoni Borrégióban” címmel került megrendezésre.

A rendezvényt Dobó Zoltán Tapolca város polgármestere nyitotta meg. Kiemelte, hogy immár hagyományos rendezvénnyé vált Tapolcán ez a régiós borászati seregszemle, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy Tapolca a szőlő és a bor városaként visszaszerezhesse a Badacsonyi borvidék meghatározó városának a szerepkörét.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az egész agrárágazatot felölelő NAIK kutatóintézeti hálózatnak alapfeladatként gyakorlatorientált kutatási és fejlesztési tevékenységet kell végezni. Ezért is örömére szolgál, hogy az egyik intézetük borszőlőfajtáinak a Balatoni Borrégióban betöltött szerepe adja a témáját az idei Sándor Napi Bormustrának. A gyakorlatorientált kutatás jó példája, ha egy intézet által kidolgozott technológia, vagy nemesített fajta a mindennapokban is helytáll. Erre kaphatunk választ ezen a rendezvényen.

A korábbi évek bormustráihoz hasonlóan Dr. Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet intézetigazgatója tartotta a bevezető előadást „A NAIK SzBKI Badacsonyi Kutatóállomásához kapcsolódó borszőlőfajták a Balatoni Borrégióban” címmel.

Előadásában röviden vázolta a badacsonyi nemesítési tevékenység történelmi előzményeit Dr. Király Ferenc és Kiss Ervin tevékenységének méltatásával, majd a jelenkorunkban folyó nemesítési tevékenységről is tájékoztatást adott.

A keresztezéses nemesítés keretében előállított fajtáknál a „Badacsony hibridsorból” állami elismerésre került borszőlőfajtákat ismertette, kitérve azok régiós elterjedésére is. Elmondta, hogy a „klasszikus” (Pécs, Badacsony, Eger) Király Ferenc fajták: Zenit, Zengő, Zefir közül, hasonlón az ország többi borvidékeihez a Zenit a meghatározó.

A Zeus, a Rózsakő és a Vulcanus és a Zervin viszont jelenleg még lokális jellegű fajtának tekinthető a Balaton-felvidéken, és azon belül is a Badacsonyi borvidéken. Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a legutoljára elismert Zervin fajta éppen most került be a Badacsonyi borvidék termékleírásába. Örvendetesnek tartotta a Zeus, illetve a Rózsakő fajták népszerűségének a növekedését a termelői körökben.

A klónszelekciós nemesítés eredményi közül az Olasz rizling B.20, B.14 és a B.5-ös klónok és ezek szubklónjai adják országos szinten is ebből a termesztési szempontból oly fontos fajta telepítéséinek a zömét. A Szürkebarát B.10-es klón, és annak szubklónjai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a Pinot fajtakörbe tartozó fajta, ma már igazi magyar fajtává vált.

Előadásának a végén az utóbbi 1,5 évtizedben elkezdett tájfajták szelektálásának eredményeit ismertette. Közülük a Kéknyelű B.1, B.2 és B.3 klónokból, illetve a Budai B.29-esből már patogénmentesített prebázis törzsállománnyal is rendelkezik az Intézet, a Juhfark és Pintes fajtákból 2017-ben jelentett be állami elismerésre klónokat.

A bormustra során a régió mind a 6 borvidékéből szervezte a borokat Kulka Gábor a Balatoni Borrégió Borminősítő Bizottságának titkára, aki egyben az egyik szervező, a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság elnöke is. A borokról, minden tétel esetében Prof. Dr. Kállay Miklós a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, nyílt bírálat keretében mondott véleményt. A keresztezéses nemesítésű fajtákból több borvidékről is mód nyílott Zenitet, Rózsakőt és Zeust kóstolni. Az Olasz rizling klónok közül több termőhelyről is kóstolhattak B.14, ill. B14/14-es klónból készült, magasabb titrálható savtartalmú borokat. Kállay professzor úr felhívta a figyelmet arra, hogy az Olasz rizling és a Szürkebarát tételek esetében a termőhely jellegzetességeit is visszaadták a bortételek.

A rendezvény befejezéseként Mezőssy Zoltán, a rendezvényt elindító Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság tagja, a Hotel Gabriella tulajdonosa köszönte meg a jelenlétet és hívta meg egy vacsorára a jelenlévőket. A résztvevők ebben az évben is megállapíthatták, hogy immár egy rangos, hagyományos borrégiós eseménnyé vált a Sándor Napi Bormustra.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.