PREGA SCIENCE 2018
2018. február 27., kedd, 08:19

Február 20-21-én negyedik alkalommal került megrendezésre Budapesten a PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás.

Az első nap nyitórendezvényeként került sor a PREGA SCIENCE tudományos konferenciára, melyen szakmai hallgatóságként jelen voltak a NAIK MGI munkatársai.

Nyitóbeszédében Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte azokat a kiaknázatlan potenciálokat, amelyek a hazai élelmiszeriparban, illetve mezőgazdaságban rejlenek, és amelyekben a hatékonyság növelésének legfontosabb eszközei a digitális, illetve precíziós technológiák lehetnek. Ezen technológiák használatával takarékosabbá válik az inputanyag-felhasználás, és a döntéstámogatói rendszerek segítségével több tízmilliárd forinttal növekedhet az ágazat kibocsátási értéke. Hangsúlyozta, hogy a digitalizáció elősegítése fontos kormányzati cél, melynek irányait a Digitális Agrár Stratégia jelöli ki.  

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ stratégiai főigazgató-helyettese, Dr. Somogyi Norbert előadásában kiemelte, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem során ökológiai lábnyomunkat minél jobban csökkentenünk kell, melyben a precíziós mezőgazdaság jelentős technológiai megoldásokat nyújthat.

Kiemelte a kutatás, illetve kutatói utánpótlás fontosságát, melyben a NAIK aktív szerepet vállal a kutatói utánpótlást elősegítő programja segítségével.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke hangsúlyozta a digitális technológiák veszélyes gyorsaságú fejlődését, amellyel a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari termelőknek fel kell venniük a versenyt.

A megnyitót követően Nicolas Tremblay, a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke tartott előadást a precíziós gazdálkodás múltjáról, jelenéről és jövőbeli kihívásairól, majd Viacheslav Adamchuk, az egyesület titkára folytatta a közeli távérzékeléses technológiák alkalmazási lehetőségeivel.

A plenáris előadásokat követően négy szekcióban – Fenntarthatóság; Precíziós kertészet; Talaj és öntözés; Távérzékelés, változtatható mennyiségű kijuttatás – folytatódott a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó kutatások bemutatása.   

Képek forrása: PREGA Konferencia és Kiállítás hivatalos facebook oldala

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.