Partnerek a magyar agrárium szolgálatában
Magyar Mezőgazdaság/Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. – 2019. június 28., péntek, 14:26

A múlt agrárértékeit, a jelenkor természeti és mezőgazdasági kihívásait, valamint a jövőbemutató agrárkutatásokat igyekszik közelebb hozni nemcsak a szakma, hanem a széles rétegek számára a hármas partnerség, amelyet a Rózsakerti esték programsorozat legújabb állomásán hitelesítettek a felek.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) közösen indította útjára a Rózsakerti esték elnevezésű rendezvénysorozatot, amely az agrárium s a környezetvédelem aktualitásai iránt fogékonyakat várja ismeretterjesztő és kulturális programokkal hónapról hónapra. E kezdeményezés legutóbbi állomásán egy komoly terveken alapuló együttműködési megállapodás aláírására is sor került: az említett két szervezet a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárral lépett hármas partnerségbe, közös célként tűzve ki például a fiatal generációk megszólítását, a természetvédelemre történő figyelemfelhívást a múzeumpedagógia és az agrárium eszközeivel, ismeretterjesztő kezdeményezések és vetélkedők szervezését, illetve szakmai konferenciák megvalósítását.

Estók János múzeumigazgató az együttműködés kapcsán elmondta, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum 1896-os megalapításakor célként tűzték ki az agrármúlt emlékeinek megőrzése mellett a legkorszerűbb agrártudományos ismereteinek közreadását is, utóbbi törekvés pedig most új szintre lépett. Mindehhez intézményük, egyszersmind a Vajdahunyadvár fejlesztése kiváló alappal szolgálhat majd.

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetőjének szavai szerint a partnerség nemcsak az együttműködő felek, hanem a széles közönség hasznára is válik, hisz legfőbb célnak a tudásátadást tekintik – akár a múltból eredő, akár a jövőbe tartó információk közreadását.

„Tapasztalataink szerint a tudományos eredmények és a gyakorlat között szakadék tátong, éppen ezért igyekszünk hidat építeni, amely a kutatásokat megismerhetővé, közérthetővé teszi” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója. Mind mondta, a partnerszervezetekkel való együttműködésen túl saját kiadványaikkal – például a NAIK-os könyvsorozatukkal – igyekszenek szólni nemcsak a szakmához, hanem a szélesebb rétegekhez is.

Az együttműködés fontosabb pontjai a következők: a fiatal generációk széleskörű megszólítása, edukációja és figyelemfelhívása a természetvédelem, a környezetvédelem, a múzeumpedagógia és az agrárium eszközeivel; közös kiadványok elkészítése, megjelentetése; közös társadalmi felelősségvállalás.

A megállapodás aláírása után a Lendületben az Agrárinnováció című új kiadványt mutatták be az érdeklődőknek. A kerekasztal beszélgetésen kitértek a fiatal kutatók jövőjére az agráriumban, illetve a jelen lévő szerzők a folyamatban lévő kutatásikat adták elő. A kötet közérthető formában mutatja be az érdeklődöknek az innovatív ötleteket az agráriumban.

Az estet borkostoló zárta, ahol kötetlen formában folytatódott az eszmecsere.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.