Megújult a „ceglédi gyümölcskutató”
NAIK – 2020. február 7., péntek, 11:12

Mintegy 250 millió forintból újult meg a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetének Ceglédi Kutató Állomása.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója köszöntő beszédében kifejtette, hogy a fennállásának 70. évfordulóját idén ünneplő Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet történetének egyik legnagyobb beruházása zajlott az elmúlt hónapokban. A kutatóállomás épületeinek energetikai fejlesztésének köszönhetően a műemlékjellegű épület teljeskörű nyílászáró cseréjére, korszerű hőszigetelésére és fűtőberendezéseinek cseréjére is sor került.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ épületeinek teljes energetikai fejlesztésének (KEHOP-5.2.2-16-2017-00122) köszönhetően közel 3000 négyzetméteren újulhatott meg a NAIK patinás kutatóállomása.

Az állomáson évtizedek óta folytatott kutató és fejlesztő munka eredményeként számos új fajtával erősítette a magyar gyümölcs hazai és külföldi elismerését, többek között 14 új kajszibarack fajta, 7 új szilvafajta, 18 alanyfajta fűződik a ceglédi "szellemi műhely" kutatóinak nevéhez. Az intézet céljai között kiemelt jelentőséggel bír továbbá a vírusmentes szaporítóanyag biztonságos és hatékony előállítása, míg szaktanácsadói tevékenysége elsősorban a gyümölcstermőhelyek kiválasztására, a fajták társítására, az alanyok használatára, fagyhatások mérséklésére és a termésszabályozásra terjed ki. A NAIK GYDKI kutatóműhelyének munkatársai megbecsült tagjai mind a hazai, mind pedig a nemzetközi tudományos közéletnek.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.