Megújult a Budatétényi Rózsakert
kormány.hu / NAIK – 2017. június 20., kedd, 11:30

Közép-Európa egyedülálló rozáriuma újult meg Budapesten, a XXII. kerületben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének területén. Márk Gergely kertészmérnöknek méltó emléket állítva, az ünnepség keretében avatták fel a rózsanemesítő emléktábláját.

A rózsakert ünnepélyes avatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: közös összefogás eredményeként, mintegy 22,4 millió forintból valósult meg a felújítás első üteme. Az eseményen partnerségi megállapodást írt alá a NAIK főigazgatója Budafok-Tétény polgármesterével és a Herman Ottó Intézet ügyvezetőjével. Ünnepi beszédében Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaságon belül a dísznövény-termesztés az egyik legintenzívebben fejlődő ágazat, amely több mint 30.000 embernek nyújt teljes vagy részmunkaidős foglakoztatást, megélhetést. A földművelésügyi miniszter elmondta: a magyarok szeretik és igénylik a virágokat, amelyek termesztésére komoly tudományos szakmai háttérrel rendelkezünk.

A rózsa hazánkban hagyományosan kedvelt dísznövény – fogalmazott a miniszter, aki megemlékezett a NAIK jogelődjénél dolgozó Márk Gergely kertészmérnökről, akinek érdeme, hogy a hazánkban fellelhető rózsafajta változatok összegyűjtésével a rozáriumban meglévő történeti örökséget átmentette. 

Az avatóünnepségen felszólaló Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere a minisztériummal és annak háttérintézményeivel való jó együttműködés eredményének nevezte a Rozárium felújítását, amelynek fenntartásához az önkormányzat a jövőben is hozzájárul.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója köszöntőjében nem mindennapi eseménynek nevezte, hogy a fővárosban ilyen virágoskertet avatnak. Hangsúlyozta: itt 1000 rózsafaj mintegy 8000 tő rózsájában gyönyörködhetnek a látogatók, akik remélhetőleg egyre nagyobb számban keresik majd fel az ország legnagyobb és legszebb rózsakertjét. A kert elsődlegesen génbank, olyan gyűjtemény, ahol megőrzésre kerülnek azok a fajták és típusok, amelyek különleges tulajdonságokat hordoznak magukban. Ezek lehetnek régi, a köztermesztésből kikopott fajták, igazi történelmi ritkaságok, fel nem használt nemesítési alapanyagok, a természetben spontán módon létrejött mutáns vadrózsák. 

Gyuricza Csaba kifejtette, hogy elkötelezett a Földművelésügyi Minisztérium által is preferált,  közjóléti funkciók szerepének folyamatos terjesztése iránt. A NAIK tervei szerint a rózsakert immár rendezvények helyszínének is alkalmas, a művészeti eseményektől kezdve a kültéri tárlatokig, a zenés műsorokon át a kertészeti bemutatókig. Nagy büszkeség, hogy a budatétényi rózsakert ezentúl már 21. századi külsővel és minőségi tartalommal áll az érdeklődő közönség előtt  – tette hozzá a főigazgató.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.