Megállapodás a NAIK és a Kazakh Agrotechnical University között
kormany.hu/NAIK – 2019. április 29., hétfő, 16:52

Varga Mihály miniszterelnök-helyettes vezetésével április 28-án magyar kormányzati és üzleti delegáció utazott Kazahsztánban. Az agrárium szakterületén egy kétoldalú megállapodás került aláírásra, amit magyar részről Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója, kazah részről pedig Dr. Sayakhat Nukeshev, a Kazakh Agrotechnical University dékánja látott el kézjegyével.

Az egyetemmel - a NAIK szakemberei - a Kazahsztánban megrendezett világkiállítás alkalmával kerültek kapcsolatba. A stratégiai együttműködési megállapodásban foglaltak alapján a felek együttműködnek a kutatási-fejlesztési feladatokban; mind az alapkutatások, mind a gyakorlati fejlesztések területén. Kiemelten kezelik a közös oktatási programokat, a kutatói csereprogramokat, továbbá erősíteni kívánják a szaktanácsadási tevékenységet és a két ország közötti minőségi tudástranszfert.

A nagy földrajzi távolság ellenére számos olyan kérdés van az agrárium területén, amely közös feladatokat ad országainknak. Az előzetes egyeztetések szerint a legjelentősebb együttműködési témák a talajművelés gépesítése, a fenntartható talajművelés, a talajművelő gépek és eszközök fejlesztése és vizsgálata, a mezőgazdasági gépek laboratóriumi, terepi és üzemi vizsgálata, a változó vetésmélységű technológiák, a laboratóriumi és terepi távérzékelési eljárások, továbbá a precíziós gazdálkodás – mondta Gyuricza Csaba főigazgató.

Kazahsztán és Magyarország gazdasági együttműködése évről-évre erősödik, amelyben a következő szintet a kölcsönös beruházások és a magyar-kazah vegyesvállalatok létrejötte jelenti – jelentette ki Varga Mihály a magyar-kazah üzleti fórumon Nur-Szultánban.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar cégek szaktudására és az általuk alkalmazott technológiára a kazah gazdaságban komoly kereslet van, ezt jól mutatja, hogy a mostani fórumra minden korábbinál nagyobb létszámú üzletember-delegáció utazott Kazahsztánba.

A tárcavezető kiemelte: Kazahsztán Magyarország kiemelt jelentőségű stratégiai partnere a közép-ázsiai régióban és a gazdasági kapcsolatok fejlesztését célzó törekvések egyre több eredményt hoznak. A két ország közötti kereskedelem már három éve folyamatosan emelkedik, tavaly a teljes áruforgalom több mint a negyedével nőtt, meghaladta a 600 millió dollárt, de az azt megelőző évben majdnem 200%-os volt a bővülés – ismertette Varga Mihály.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.