Mathiász János Emlékülés
2018. február 28., szerda, 15:48

2018. február 22-én születésének 180. évfordulója alkalmából Mathiász János munkásságára emlékeztek a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskemét Kutató Állomásán. Grandiózus nemesítő munkát végzett, 3700 fajtát nemesített. Ez a világon egyedülálló, ezért munkássága a „világörökség" szerves részévé vált, a Magyar Nemzeti Értéktárba is bekerült.

A megemlékezést a NAIK SZBKI Kecskeméti Kutató Állomásának központi épülete előtt álló Mathiász szobor koszorúzása előzte meg, amelyet elsőként a családtagok, majd a NAIK részéről Dr. Gyuricza Csaba főigazgató, Dr. Májer János intézetigazgató és Szabó Attila állomásvezető koszorúzott meg.

Kecskemét Megyei Jogú Város részéről Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, majd a Mathiász János Borrend és a Kunsági Női Borlovagrend képviselői helyezték el koszorúikat.

Ezt követően elsőként mondott ünnepi köszöntőt Dr. Gyuricza Csaba főigazgató, aki köszönetet mondott a családnak, hogy méltóképpen ápolja a családi hagyatékot és ígérte, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ is mindent megtesz, hogy Mathiász János öröksége fennmaradjon az utókornak.

Köszöntőt mondott Kecskemét Megyei Jogú Város képviseletében Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és a Mathiász János Borrend képviseletében Kocsis Pál
elnök –nagymester.

Dr. Hajdú Edit tudományos főmunkatárs ”Mathiász János életútja és munkássága” címmel átfogó képet adott a jelenlévőknek a szőlőnemesítő életéről és munkájáról, aki mukásságával megreformálta a szőlőnemesítést és a borkészítést.

Elmondása szerint Gróf Andrássy Gyula, kiegyezéskori miniszterelnök úgy nevezte a szőlőbűvészt: „Mathiász a borok királya, a szőlők fejedelme”, borait pedig „1848-as honfivérnek” hívta. Ezt a kijelentést mi sem bizonyítja jobban, hogy nem csak hazai, hanem nemzetközi hírre is szert tett különleges szőlőfajtái révén. A mai napig világszerte termelik a szőlőket és készítik a borokat Mathiász János fürtös gyümölcs fajtáival, klónjaival, keresztezéseivel és hibridjeivel. Csemegeszőlő fajtákat nemesített elsősorban, nagyon híres fajtája többek között a Szőlőskertek királynője muskotály, a Cegléd szépe, Mathiász Jánosné muskotály stb., de ezerötszáz hibridet készített, amelyből hetvenhat fajtát emelt ki.

Az előadást követően sor került a Mathiász János Borrendi Díj átadására, amelyet munkájának elismeréseként Dabasi Gábor a Borrend korábbi nagymestere vehetett át.

A díjátadót követően a Mathiász János Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora, majd Hajagos Csaba történész-muzeológus előadása következett. A megemlékezést Szabó Sándor tárogatóművész zenei előadása zárta.

A program végén a jelenlévők megízlelhették a NAIK SZBKI Kecskeméti Kutató Állomásának különböző fajtájú bortételeit.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.