Magyar tudás segítheti a kazah agrárium fejlődését
FM Sajtóiroda – 2017. augusztus 22., kedd, 10:12

Tovább bővül a magyar tudásexport és kutatás-fejlesztési együttműködés, a jelentős természeti erőforrásokkal rendelkező Kazahsztánnal. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója három meghatározó kazah agrárintézménnyel írt alá megállapodást Asztanában, az „Astana Expo 2017” szakmai világkiállítás alkalmával.

A 12 kutatóintézetet és 4 gazdasági társaságot tömörítő NAIK számára minden lehetőség adott a jövőben arra, hogy az agrárkutatás-fejlesztés, oktatás és kereskedelem területén egyaránt kiépítse hazánk Közép-Ázsiai hídfőállását. Kazahsztán a világ 9. legnagyobb területű országa, amely 222 millió hektárnyi megművelhető területével, fejlődő mezőgazdaságával a térség legmeghatározóbb partnere lehet a magyar agrárium számára. Ez azért fontos, mert a kazah mezőgazdaság jelenleg külföldi tőke és technológia importálásával próbálja fokozni termelékenységét és létrehozni, ma még részben hiányzó feldolgozóiparát.

Kazahsztán élelmiszerekből továbbra sem önellátó, leginkább zöldség- és gyümölcsfélékből, illetve baromfihúsból szorul importra, továbbá a kazah agrárium szinte minden területe komoly fejlesztések előtt áll. A stratégiai partnerség kiépítésében szilárd bázist adnak az országaink közötti történelmi, kulturális és politikai kapcsolatok, amelyek komoly versenyelőnyt jelentenek hazánk számára, más európai országokkal szemben – jelentette ki Gyuricza Csaba.

A NAIK három kazah partnerrel, a Nemzeti Agrárkutatási és Oktatási Központtal, a Kazah Halászati Kutatóintézettel és a Kazah Agrárkutató Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást Kazahsztán Mezőgazdasági Minisztériumában. A kétoldalú kapcsolatok kiemelt területe lesz a jövőben az igazoltan GMO-mentes magyar vetőmagágazat, a növényvédelem, a klímaváltozás ugyanúgy, ahogyan a magas informatikai ismereteket megkövetelő precíziós gazdálkodás is.

Fokozott kazah igény mutatkozik továbbá a halgazdálkodási szakemberek képzésére, a minőségi szaporító-anyaggal való ellátottságra, illetve a korszerű haltermelő létesítmények kialakításában nyújtott magyar technikai segítségre. A kibontakozó lehetőségek tudományos és agrárgazdasági értelemben egyaránt komoly eredményeket hozhatnak a közeljövőben hazánk számára – tette hozzá a főigazgató.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ kutatásait, eredményeit és termékeit bemutató stand kiemelt helyet kapott az „Astana Expo 2017” szakmai világkiállítás magyar pavilonjában – ahol a NAIK munkatársai a vártnál is jóval nagyobb érdeklődés mellett mutatják be a szervezet tevékenységét.

 

 

Programajánló

2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (MBK) 2100 Gödöllő Szent-Györgyi Albert utca 4.
2019. november 28., csütörtök, 09:30
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u. 4.
2019. november 29., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem
2019. november 30., szombat, 10:00 - 14:00
Helyszín: NAIK GYDKI Újfehértói Kutató Állomás 4244 Újfehértó Vadastag 2.
2019. december 11., szerda, 10:00
Helyszín: Gödöllői Királyi Kastély 2100 Gödöllő Grassalkovich-kastély 5852. hrsz.