Latin-amerikai tárgyalássorozat a NAIK gödöllői központjában
NAIK – 2019. október 18., péntek, 12:36

A hazánkban tartandó 4. Magyarország – Latin-Amerika Fórum eseményeihez kapcsolódóan felkereste a NAIK-ot Maximiliano Gabriel Gregorio Cervadas, Argentína magyarországi nagykövete és Pablo Mercuri, az INTA (Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria - a NAIK argentínai társintézménye) Természeti Erőforrásokat Kutató Intézetének igazgatója, továbbá Fernando Silveira Camargo, a Brazil Mezőgazdasági Minisztérium innovációért, vidékfejlesztésért és öntözésért felelős államtitkára, és Celso Luiz Moretti, a Brazil EMBRAPA (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária – a NAIK brazíliai társintézménye) elnöke.

Az argentin megbeszélés folyamán a tárgyaló felek áttekintették a két intézet közötti kapcsolatok jelenlegi állását, különös tekintettel az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákra, az öntözésre, a vízgazdálkodásra, az erdőgazdálkodásra, a gyümölcs és zöldségtermelésre, a precíziós gazdálkodásra és EU projektekben történő közös részvételre.

A brazil társintézmény és minisztérium képviselőit is gödöllői hivatalában fogadta Dr. Gyuricza Csaba főigazgató, aki a közelmúltban tett brazíliai látogatása során közös szakmai szándéknyilatkozatot írt alá az EMBRAPA elnökével. A brazil fél kiemelte, hogy az erdőgazdálkodás és a haltermelés területén korábban kialakult kapcsolatok jól működnek, a megbeszélés során a további együttműködés lehetőségeiről folytak a tárgyalások.

Vendégeink különös érdeklődést mutattak a zöldségtermesztés (paradicsom, hagyma, paprika), továbbá a magyar öntözési, illetve tokhal tenyésztési technológiáik iránt. Ugyancsak felkeltette figyelmüket az MGI precíziós gazdálkodással kapcsolatos tevékenységi köre, továbbá említésre került a kolumbiaihoz hasonlóan közös EU projektekben való részvétel, valamint egy kutatócsere program jövőbeli megvalósítása.

Ezt követően az EMBRAPA elnöke a NAIK-intézetek munkatársi számára tartott magas színvonalú előadást a brazil mezőgazdaság helyzetéről és feladatairól. Bevezetésként elhangzott, hogy Brazíliáé a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága – ugyanakkor az 1970-es évekig a brazil mezőgazdaságot csak a kávéról és a cukorról ismerték a világban. Ekkortól azonban forradalminak nevezhető változások kezdődtek, melyek során kiemelt figyelmet fordítottak a talajjavításra, a nitrogén-megkötésre, megteremtették a feltételeket a szója, a kukorica és a búza trópusi termesztéséhez, növény- és állatfajtákat honosítottak és kereszteztek. Az EMBRAPA 43 kutatóintézetet tart fenn, mintegy 8500 munkatársat foglalkoztat, ebből 2200 a kutatói létszám. A jelenlegi prioritások között van többek között az alacsony karbon-kibocsátás és az erdővédelem – az elnök kiemelte, hogy az Amazonas-medence 84 százaléka védett jelenleg valamilyen formában.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.