Laoszi agrárminiszter helyettes látogatása a NAIK-ban
NAIK – 2019. június 26., szerda, 09:04

Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója június 25-én az intézmény központjában fogadta Dr. Phouangparisak Pravongviengkhamot, a laoszi Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium miniszterhelyettesét és delegációját.

A delegáció látogatásának tárgyát a NAIK Laoszban végzett növénytermesztési, öntözési, mezőgazdasági vízgazdálkodási, állattenyésztési és takarmányozási projektjei képezték, amely programok közvetlenül hozzájárultak az ázsiai ország agrárfejlesztési céljainak megvalósulásához. A politikust rövid magyarországi látogatására elkísérte Dr. Somphanh Chanpengxay, a minisztérium Állattenyésztési és Halászati Főosztályának vezetője, továbbá Khuanchai Siphakanlaya vállalkozó. A megbeszélésen jelen volt Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója, Dr. Váradi László, Laosz magyarországi tiszteletbeli konzulja, a Vitafort Agro Ázsia (VAA) Zrt. vezérigazgatója, Valentinyi Károly, a VAA gazdasági igazgatója, a NAIK részéről Dr. Balla István stratégiai főigazgató-helyettes és Dr. Kovács Gergő Péter, a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatóhelyettese.

A megbeszélés során Dr. Gyuricza Csaba főigazgató röviden ismertette a NAIK szervezeti felépítését, feladatait és az ázsiai térség számára releváns programjait. Ezt követően a miniszterhelyettes arról tájékoztatta magyar tárgyalópartnereit, hogy a laoszi kormány a Magyarországgal folytatott együttműködés bővítésére törekszik, újabb területek, mint például az erdészet, az élelmiszer-feldolgozás és az agroturizmus bevonásával. A találkozó további részében a tárgyaló felek a hosszútávú együttműködés kiszélesítésének lehetőségeit vitatták meg.

Dr. Phouangparisak Pravongviengkham továbbá köszönetet mondott azért a sokéves kiváló szakmai együttműködésért, amely már számos közösen elért eredményhez adott megfelelő tudományos környezetet.

 

Programajánló

2019. szeptember 21., szombat, 10:00
Helyszín: NAIK GYDKI Újfehértói Kutató Állomás 4244 Újfehértó Vadastag 2.
2019. szeptember 27., péntek, 15:00 - 18:00
Helyszín: NAIK - Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (ÉKI) 1022 Budapest Herman Ottó út 15.
2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:30
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (MBK) 2100 Gödöllő Szent-Györgyi Albert utca 4.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.