Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban
2019. június 19., szerda, 14:27

A Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend, Badacsonytomaj Város Önkormányzata és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közös szervezésében került megrendezésre immáron 17. alkalommal a Kéknyelű Virágzás Ünnepével egybekötött szakmai konferencia és borlovagrendi találkozó, amelynek helyszíne hagyományosan a badacsonyi Intézet volt.

A 2019. június 1-én megtartott rendezvény fővédnöke Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató volt. A vendégeket a szervezők részéről Knolmajer Ferenc elnök- nagymester (Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend) és Krisztin N. László polgármester úr (Badacsonytomaj Város Önkormányzata) és Dr. Májer János intézetigazgató (NAIK SzBKI) köszöntötte. A Magyarországi Borlovagrendek Országos Szövetsége képviseletében Sajgó Gáborné alelnök üdvözölte a jelenlévőket és a borlovagrendeket. A rendezvényt minden eddiginél nagyobb számú, összesen 34 borlovagrend tisztelte meg jelenlétével.

Az előadások között elsőként Dr. Borovics Attila tudományos tanácsadó, a NAIK ERTI intézetigazgatója: Tölgyek szerepe a borkészítésben címmel tartotta meg előadását. A tölgy fajok közül a Quercus petrea (kocsánytalan tölgy) és a Quercus robur (kocsányos tölgy) játszik meghatározó szerepet a hordókészítésben. Kitért arra, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni a tölgyek nevelésénél ahhoz, hogy hordókészítésre alkalmas alapanyagot nyerhessenek. Fontos szempont a hordókészítés szempontjából a termőhely is. Magyarországon a Mecsekben nevelkedő tölgyek biztosítják a legjobb alapanyagot. Előadásában részletesen kitért a klímaváltozás okozta negatív hatásokra, ami a hordókészítés szempontjából fontos tölgyek termeszthetőségét, földrajzi elterjedését befolyásolhatja. Az ERTI-ben folytatott kutatások, a térinformatika módszerekkel összekapcsolt klímamodellezés segíthetnek a jövőben kivédeni a negatív hatásokat. Előadásának befejezésében a parafa termesztés veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet, ami a palack zárás eme hagyományos eszközénél okozhat gondokat a szakmánkban.

Ezt követően Masszi Pál, a Masszi Építész Iroda Kft. ügyvezetője „A Kisfaludy élménysétány kialakítása a Badacsony hegyen” címmel tartotta meg előadását. Az építésziroda tervei alapján készül el a Kisfaludy út szélesítésével egy, a gyalogos közlekedést szolgáló élménysétány, pályázati forrásból. A világörökségi helyszínek turisztikai célú fejlesztésének megvalósítására benyújtott, a „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományos helyszín turisztikai célú fejlesztése” című projekthez kapcsolódó; „Badacsonytomaj Kisfaludy út „élménysétánnyá” alakítása című projekt keretében élmény turisztikai elemek telepítését tervezik a beruházás területén. Az attrakcióelemek mellett a sétányon új mosdók, fogadótér, kerékpártároló kerül kialakításra, valamint a beruházás helyszínén tereprendezési munkálatok elvégzésére is sor kerül.

Az eseményen sor került az IBOS és Ramassetter Emléktáblák koszorúzására, majd a Borrendek felvonultak a Panoráma térre, ahol Földi István plébános a bő termés reményében megáldotta az éppen virágozni kezdő Kéknyelű ültetvényt.

Az országos borlovagrendi találkozóval egybekötött rendezvényen a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend idén is új tagokat avatott, név szerint: Dr. Borovics Attila, Dr. Palkovics László, Knolmajer Bence és Dr. Vándor László.

A programok sorában a Badacsonyi Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2019. évi borversenye keretében megrendezett XV. Kéknyelű Borverseny eredményhirdetésére került sor.

A 2019. évi Kéknyelű borversenyre 40 minta érkezett, amelyből összesen 6 nagy arany, 12 arany, 20 ezüst és 2 bronz minősítést kaptak a nevezett borok. A XV. Kéknyelű borverseny legmagasabb pontszámát a Varga Pincészet Kft. 2008. évjáratú bora kapta (nagyarany érem), rajta kívül nagyarany érmet nyert még az Első Magyar Borház – Szeremley Pincészet Kft., a Borbély Családi Pincészet és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet. Ez utóbbi bor kapta a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend különdíját, és az elkövetkező egy évben ez a bor lesz a borlovagrend zászlós bora.

Az oklevelek és a különdíjak átadása után, borkóstoló keretében bemutatásra kerültek a verseny aranyérmes minősítésű borai.

A borlovagrendek és a vendégek ezt követően a badacsonylábdihegyi Eldoradó Kemping éttermében az ebéd mellet a Badacsonyi borvidék meghatározó fajtáiból összeállított borkóstolón vehettek részt, amelyen bemutatkoztak a borvidék jelentősebb pincészetei.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.