Kapcsolatépítés Dél-Amerikában (1.)
2017. március 24., péntek, 14:40

Dr. Somogyi Norbert, a NAIK általános főigazgató-helyettese és Dr. Borovics Attila, a NAIK ERTI igazgatója a közelmúltban két dél-amerikai országban, Kolumbiában és Ecuadorban térképezte föl az együttműködési lehetőségeket.

A NAIK küldöttei kolumbiai kollégáik körében

Kolumbiában nemrég sikerült lezárni a több évtizede tartó, sokezer áldozatot követelő fegyveres konfliktust. A beköszöntő béke légkörében új utak nyílnak a mezőgazdaság megújulása, fejlődése számára is.

A Mezőgazdasági Minisztériumban elhangzott, hogy az egyes nagy termelői szervezetek (kávé, cukornád, pálma) rendelkeznek saját kutatási központtal, de az egyéb területeken a Kolumbiai Agráripari Kutatóintézet (CORPOICA) az általános kutatási szereplő.
 

Burgonyaföld 3000 méteres tengerszint feletti magasságban
 

Számunkra az egyik lehetséges együttműködés a konfliktus után megvalósításra kerülő uniós programokban való részvétel, a másik a bilaterális együttműködés, a kétoldalú kapcsolatrendszerben. A fő területek:

  • technológiai innováció,
  • vízkezelés és erdőgazdálkodás,
  • az agrárkutatás általában, ezen belül a NAIK és a CORPOICA bevonásával.

A Kolumbiai Agáripari Kutatóintézet (CORPOICA) egy tudományos és technológiai profilú, decentralizált non-profit közintézmény, költségvetési és magántulajdonosi háttérrel. Képviselőinek tájékoztatása szerint legfontosabb feladata a termelés hatékonyságát javítani hivatott technológiák fejlesztése és terjesztése, a kolumbiai mezőgazdaság versenyképességének növelése. 130 PhD- és 193 MSc-végzettségű kutatójuk van, akik 13 regionális központba és 20 kutatóállomásba szervezve dolgoznak.

Megállapodás született abban, hogy intézményeink a további együttműködés kereteinek megteremtésére Egyetértési Nyilatkozatot (MoU) írnak alá, amelyben szerepeltetjük az azonosított kutatási területeket és annak lehetőségét is, hogy a konfliktus utáni fejlesztésekben a CORPOICA részvételével megvalósuló programokhoz az intézetközi együttműködés révén a NAIK kapcsolódjon.
 

Zebu típusú szarvasmarha a CORPOICA kísérleti telepén
 

A Pontifica Universidad Javeriana Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Karán folytatott megbeszélés során egyértelműen kiderült, hogy a távolság ellenére a közös pont, a kutatási együttműködési téma az agroökológia, amiben a klimatikus és domborzati különbözőségek ellenére a problémák gyakorlatilag ugyanazok.

Az Elnöki Hivatal Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynöksége a békemegállapodás végrehajtásával kapcsolatos projektek központi koordinációját végzi. A források jelentős része az ENSZ-től és az EU fejlesztési alapjától (EU Trust Found) érkezik, az együttműködés egyik iránya a pénzügyi segítség, a másik a tudás- és technológia-transzfer.

Az ENSZ FAO irodájának fontos célja, hogy a fegyverletétellel leginkább érintett zónákban minél gyorsabban beindulhasson az élelmiszer-termelés olyan formában, hogy az összhangban legyen a fenntartható fejlődés alapelveivel is.

Mindenképpen célravezető a magyar tapasztalatok és a FAO szükségleteinek összevetése és azon témakörök beazonosítása, amik kölcsönösen fontosak és előnyösek mindkét fél, valamint a kolumbiai partner számára.

A Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődési Minisztériumban elhangzott tájékoztatás szerint az újraerdősítés és a fenntartható erdőgazdálkodás nagyon fontos terület. A legfontosabb feladat a természetes erdők megvédése, hiszen súlyos gond az illegális fakitermelés. A kormányzat támogatni kívánja a gazdasági célú erdőtelepítéseket is.

Az elhangzottak alapján egyértelmű, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás és az agroerdészet területén Magyarország olyan tudást, tapasztalatot tud adni a kolumbiai partnerek számára, ami érdemben hasznosítható a békefolyamat sikeres megvalósításában is.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.