Intézményesült a magyar dísznövénykutatás
NAIK – 2018. október 11., csütörtök, 08:42

Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetként folytatja tudományos munkáját a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz tartozó kutatóközpont, amely nevében és portfóliójába újra felvette a dísznövénytermesztést, ezzel is új lendületet adva az ágazat hazai K+F tevékenységének.

Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató és Dr. Lakatos Tamás a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetének igazgatója

A névtáblaavatással és emlékmű leleplezéssel összekötött rendezvényen Dr. Gyuricza Csaba beszédében kiemelte, hogy jelenleg Magyarországon a díszkertész ágazat 120 milliárd forinttal járul hozzá a hazai nemzetgazdaság eredményességéhez, azonban az adottságaink ettől jóval komolyabb célok kitűzését teszik lehetővé, reményeink szerint pedig ebben a hazai vállalkozások segítségére lesz az új tudományos hátországot jelentő kutatóintézet. A cél, hogy a jövőben a térség legjelentősebb dísznövénytermesztő központja legyen Magyarország.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a hazai agrárkutatás egyik nagy adósságát törleszti ma a szakma, hiszen bár szép eredményeink vannak a dísznövényágazat és zöldfelület gazdálkodás területén, mégis évtizedek teltek el úgy, hogy nem volt egy intézményesült tudományos kutatóközpont, ami válaszokat tudott volna kínálni a hazai vállalkozások igényeire. Ez a szomszédos országokkal összehasonlítva komoly versenyhátrányt jelentett, hiszen ott szinte kivétel nélkül megtalálhatóak az ilyen intézetek. Innovációs munka nélkül pedig napjainkban már nem képzelhető el versenyképesen jövedelmező és fenntarthatóan működtethető dísznövényágazat – ezért is született döntés az intézet portfóliójának bővítésére. Az erős kutatási alapok az intézet számára adottak, hiszen a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet kezelésében van Európa egyik legszebb és legnagyobb rózsakertje, mintegy 1200 rózsafajtával, közel 3 hektáron – tette hozzá a főigazgató.

Az eseményen partnerségi megállapodást írt alá Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató és Dr. Orlóci László a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke annak érdekében, hogy a két szervezet közös erőfeszítéseket tegyen a hazai vállalkozások igényeinek megfelelő, magas szintű tudományos munka működtetésére.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.