Ghánai delegáció szakmai látogatása a NAIK-ban
NAIK – 2019. augusztus 22., csütörtök, 09:52

Augusztus 11-től 17-ig háromfős ghánai tudományos küldöttség tartózkodott Magyarországon. A küldöttséget augusztus 14-én fogadta Dr. Gyuricza Csaba főigazgató.

A delegáció tagjai Ghána agrár kutatóintézeteinek hálózatát képviselték (Council for Scientific and Industrial Research); prof. Paul P. Bosu általános főigazgató, prof. Daniel A. Ofori az erdészeti kutatóintézet igazgatója  és Emmanuel O. Brakoh gazdasági igazgató. A megbeszélés fő témái azok a jelenleg is zajló ghánai fejlesztések voltak, amelyek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szakmai közreműködésével valósulnak meg az afrikai országban, továbbá szó esett a két ország között működő fiatal kutatói program további erősítéséről is.

A vendégek szakmai útjuk során először az ERTI-ben végzett kutatásokkal ismerkedtek meg, ennek során többek között felkeresték a bajti csemetekertet, ahol áttekintették az ültetvényes gazdálkodás szaporítóanyag-ellátását, majd tanulmányoztak egy energetikai faültetvény rendszert. Ezt követően Ukkon és Gógánfán ipari ültetvényeket látogattak meg. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Sárvári Erdészetében az őshonos erdők fenntartható gazdálkodásával és az ehhez kapcsolódó kutatásokkal ismerkedtek. Egy családi méhészet meglátogatása során pedig bepillantást nyerhettek az ágazat hazai helyzetébe is. Végül a Kámoni Arborétumban az Ökoturisztikai és Oktatási Központ tevékenységét tekintették át. A vendégek érdeklődésének középpontjába az ERTI klímaváltozással kapcsolatban kidolgozott szempont- és döntési rendszere és ennek hazájukban történő alkalmazhatósága került.

Az ÖVKI-nél tett látogatás során a ghánai szakemberek megismerhették a hazai vízgazdálkodás feladatait, kihívásait és jövőbeni fejlesztési irányait. Felkeresték a liziméter telepet, ahol megismerhették az ott folyó kutatások tudományos követelményrendszerét,  a műszaki telepen pedig tájékoztatást kaptak az energiaültetvények, a szennyvízöntözés és az agrárerdészet témaköreiben folytatott kutatásokról.

A küldöttség magyarországi tartózkodása alatt felkereste a HAKI, a Gabonakutató, a ZÖKO és az SZBKI kutatóállomásait és telephelyeit is.

 

 

Programajánló

2020. február 18., kedd - 2020. február 19., szerda
Helyszín: Aquaworld Resort **** 1044 Budapest Íves út 16.
2020. február 25., kedd
Helyszín: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet - Kecskeméti Kutató Állomás 6000 Kecskemét Katona Zsigmond u. 5.
2020. február 27., csütörtök, 09:00 - 13:00
Helyszín: Szent István Egyetem 2100 Gödöllő Páter Károly u. 1
2020. február 28., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem