Folytatódik a magyar agrártudás-export Laoszba
MTI – 2017. december 8., péntek, 14:18

Folytatódik a magyar agrártudás-export Laoszba, erről írt alá megállapodást Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója pénteken a dél-kelet-ázsiai ország fővárosában Vientianéban. Az aláírás része volt annak az ünnepi eseménysorozatnak, amelyet a magyar-laoszi diplomáciai kapcsolatok 55. évfordulója alkalmából rendeztek Laoszban.

Gyuricza Csaba az MTI-nek a helyszínről telefonon elmondta: a magyar-laoszi kapcsolatok, köztük az agrárkapcsolatok is, igen intenzívek. A magyar vállalkozások közreműködésével az elmúlt években már létesült takarmánykeverő üzem és vágóhíd is. Emellett igen jelentős a tudástranszfer is. Az agrár üzleti tevékenység finanszírozására a múlt évben a két ország 30 millió dolláros (mintegy 8 milliárd forint) magyar segély-hitelkeretről kötött megállapodást. Ezt főként a helyi élelmiszerbiztonsági rendszer fejlesztésére fordítják.

Ezt követően a magyar kormány egy újabb laoszi segély-hitelprogramot fogadott el 160 millió dollár (mintegy 43 milliárd forint) értékben - mondta a főigazgató. Ebben a csomagban - aminek aláírására most került sor - 100 millió dollár (mintegy 27 milliárd forint) értékben a helyi víztisztítás és vízkezelés fejlesztése, 25 millió dollár (mintegy 7 milliárd forint) értékben a laoszi népesség-nyilvántartási rendszer kidolgozása, továbbá 35 millió dollár (mintegy 9,5 milliárd forint) értékben agrárfejlesztési projektek szerepelnek.

Az agrárcsomagban főként az élelmiszerbiztonsági rendszer továbbfejlesztése, a marhahús-előállítás és feldolgozás korszerűsítése, valamint gabonatárolók létesítése és mintegy 5 millió dollárért a helyi agrárkutatási és oktatási programok magyar támogatása szerepel - közölte Gyuricza Csaba.

A megállapodást a NAIK főigazgatója a laoszi agrárkutatási és innovációs centrum vezetőjével írta alá pénteken. A megállapodás keretében kutatók cseréjére lesz lehetőség a két ország között, valamint több gyakorlati hasznot is hozó agrárfejlesztésben is együtt dolgozhatnak a magyar és a laoszi szakemberek, például az élelmiszerbiztonság, az élelmiszer-feldolgozás és a szaktanácsadás területén.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.