FM háttérintézményi értekezlet
NAIK – 2017. november 23., csütörtök, 09:08

November 20-án, hétfőn a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményeinek vezetői értekezletére került sor a Herman Ottó Intézetben.

Az egybegyűlteket köszöntve Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az intézmények közötti kapcsolatok erősítésének jelentőségét emelte ki. Dr. Béres András, a Herman Ottó Intézet ügyvezető igazgató helyettese a februári, első találkozás óta történt előrelépésekről tájékoztatta a megjelenteket. Készült egy honlap, amelyre minden intézmény feltöltheti a szabad kapacitásait; igen változatos kínálat alakult ki.Szele-Király Andrea, a Közigazgatási államtitkárság helyettes államtitkára a szakiskolákról beszélt: a 47 agrár-szakképző intézményben 62 helyszínen 21 ezer diák tanul.Az Állami Földekért Felelős Államtitkárság részéről Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár a 22 állami erdőgazdaságról beszélt, amelyekben 5700 munkavállaló dolgozik. A közeljövő lehetőségeként említette, hogy 2021-ben várhatóan vadászati világkiállításnak adhat otthont Magyarország.

Az Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság részéről Szépe Ferenc főosztályvezető az államtitkárság öt háttérintézményét ismertette, ezek az Agrárgazdasági Kutatóintézet, az Agrármarketing Centrum, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság és a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok. A Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárságot Dr. Rácz András helyettes államtitkár képviselte, aki a tíz hazai nemzeti parkról beszélt. Mint mondta, ez a szervezeti rendszer országos lefedettséget biztosít, ami a védett területek kezelését illeti. Ehhez az államtitkársághoz tartozik az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Herman Ottó Intézet és három génmegőrző központ. Az Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság részéről Dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár, majd Dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke tájékoztatta a résztvevőket. Mint elhangzott, a NÉBIH 53 telephelyen végzi tevékenységeit. „A termőföldtől az asztalig” jelmondat mára kiegészült a fordítottjával is, hiszen a hulladék-kezelés ugyanilyen fontos feladat. Programjaik során nagy figyelmet fordítanak a szemléletformálásra. Az előadásokat kötetlen beszélgetésekkel tarkított szakmai program követte a kiállító intézmények standjai körül; ennek során a NAIK kiadványai és intézeteinek termékei változatlanul igen népszerűnek bizonyultak.

 

 

Programajánló

2019. szeptember 21., szombat, 10:00
Helyszín: NAIK GYDKI Újfehértói Kutató Állomás 4244 Újfehértó Vadastag 2.
2019. szeptember 27., péntek, 15:00 - 18:00
Helyszín: NAIK - Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (ÉKI) 1022 Budapest Herman Ottó út 15.
2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:30
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (MBK) 2100 Gödöllő Szent-Györgyi Albert utca 4.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.