Feldolgozott gyümölcsök érzékszervi bírálata Cegléden
2019. február 7., csütörtök, 12:47

Idén is megrendezésre került a már hagyományosnak tekinthető feldolgozott gyümölcsök érzékszervi bírálata a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetének Ceglédi Kutató Állomásán.

Dr. Gyuricza Csaba főigazgató köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az agrárium egyik szegmensében sem szabad megtorpanni az alapanyag előállítás szintjén. Ezért a feldolgozottsági szint folyamatos növelése és minőségének fejlesztése kiemelt célja a NAIK intézményrendszerének.

Az intézet kiváló szakmai háttere továbbra is biztosítja, hogy a kutatások a gyakorlat előtt járva erősítsék a hazai gyümölcstermesztés eredményességét. Kiemelte, hogy a mindennapokban folyamatosan hasznosuló és jelenlévő kutatásoknak köszönhető, hogy a hazai meggy és cseresznye termesztés döntően napjainkban is magyar fajtákra támaszkodik. A főigazgató szavai szerint az eredményesség további növeléséhez a feldolgozottsági szint fejlesztésén keresztül vezet az út, ehhez a munkához pedig elengedhetetlenek a folyamatos és precíz érzékszervi vizsgálatok, majd azok tanulságainak beépítése a NAIK munkájába.

Az ivólevek és lekvárok esetében a fő bírálati szempontok a gyümölcs színe, íze, illata, valamint az üvegben való mutatóssága volt, a befőtteknél – mindezek mellett - a gyümölcs alakját, méretét, állományát is pontozta a közel 30 főből álló bizottság. A különböző fajták, hibridek ilyen jellegű összehasonlítása is segíti a kutatómunka helyes irányának megtalálását, a nemesítési stratégia kialakítását, valamint lehetőséget teremt a szakembereknek a fajtákkal kapcsolatos tulajdonságok elemzésére és egyéb aktuális szakmai kérdések megvitatására.

A Ceglédi Kutatóállomás 2019. 02. 06-i feldolgozott gyümölcs bírálatának eredményei:

 

Kajszi befőtt

Kajszi ivólé

Kajszi lekvár

Szilva befőtt

Szilva ivólé

Szilva lekvár

I.

Priboto

H – II. 10/14

Ceglédi arany

Presenta

Csahticka

Gabrovska

II.

Ceglédi Piroska

Ananászkajszi

Vegyes

Tophit, Csahticka

C. lepotica

Vengerka Kait

III.

Ceglédi arany

Ceglédi arany

Ceglédi Piroska

C. lepotica

Albatros 2

Tuleu gras

 

Fajta

gyümölcs méret

alak

alapszín

hússzín

maghozkötöttség

virágzás kezdete

termésérés

Presenta

közepes

visszás tojásdad

liláskék

sárga

magvaváló

kései

nagyon kései

Tophit

nagy

megnyúlt

sötétkék

sárga

magvaváló

kései

nagyon kései

Csahticka

közepes

megnyúlt

sötétkék

zöld

magvaváló

nagyon kései

kései

C. lepotica

közepes

tojásdad

sötétkék

sárgászöld

magvaváló

kései

középidejű

Albatros 2

közepes

megnyúlt

sötétkék

zöld

magvaváló

nagyon kései

kései

Gabrovska

közepes

tojásdad

sötétkék

sárga

magvaváló

kései

kései

Vengerka Kait

közepes

megnyúlt

liláskék

sárgászöld

maghozkötött

nagyon kései

kései

Tuleu gras

közepes

visszás tojásdad

sötétkék

sárgászöld

magvaváló

kései

nagyon kései

 

Priboto

A Goldrich mutációjával keletkezett középkorai érésű francia fajta. Tetszetős, fénylő narancssárga, piros fedőszínnel borított gyümölcsei elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak. Virágai önmeddők, még nem tisztázott, hogy melyek a legalkalmasabb pollenadói.

 

Ceglédi Piroska

Rózsakajszi és Óriás kajszi keresztezéséből származik. Önmeddő, de a Magyar kajszi, a Ceglédi bíborkajszi és a Pannónia jól termékenyíti. A Magyar kajszi előtt érik 5-7 nappal, de korán színesedik. Gyümölcse középnagy, nagyon mutatós. A szállítást csak export éretten bírja. Elterülő, kis koronát nevel. Fagytűrőképessége és Sharka vírus toleranciája jó.

 

Ceglédi arany

Óriás kajszi és Rózsakajszi keresztezéséből származik. Öntermékenyülő. A Magyar kajszi után 6-7 nappal érik. Gyümölcse nagy, jellegzetessége, hogy a kocsány felől húzott, dudoros. Narancssárga, kárminnal belehelt a héj színe, húsa tömör, élénk narancsszínű. Fája igen erős növekedésű, gyenge elágazású. Termőképessége kiváló. Fagytűrése, vírustoleranciája jó.

 

H – II. 10/14

A Bergeron és Rózsabarck keresztezéséből származó F2 hibrid. /Bergeron x (Rózsabarck C. 320 izolált) / Magyar kajszi után 3-4 nappal érik. (fóliás adat) Gyümölcse nagy. Alapszíne narancssárga, kárminnal enyhén bemosott. Húsa narancssárga, leves, jó zamatú. Fája középerős növekedésű, kevésbé elágazódó. Termőképessége közepes. Fagytűrése elég jó. Sharka vírusra kevésbé érzékeny.

 

Ananászkajszi

Magyar kajszi előtt érik. Héja eltérően az Ananászkajsziétól narancssárga színű, húsa szintén narancssárga. Gyümölcse középnagy, lédús, kellemes ízű. Fája erős növekedésű. Termékenyülését nem ismerjük. Fagytűrését nem vizsgáltuk. Vírust eddig nem találtunk.

 

 

Programajánló

2019. augusztus 23., péntek, 10:00 - 14:00
Helyszín: NAIK - Zöltségtermesztési Önálló Kutatási Osztály (ZÖKO) 6300 Kalocsa Obermayer tér 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.