Emlékkőavatás Kalocsán
Gáll Tibor, Somogyi Norbert – 2017. december 5., kedd, 10:23

A kalocsai fűszerpaprika-kutatás kezdeteire emlékező centenáriumi rendezvény-sorozat utolsó akkordjaként került sor december elsején a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály kalocsai állomásán a Farkas Tibor szobrászművész által készített emlékkő leleplezésére és az utókor számára mementónak szánt hársfa elültetésére.

Ahogy az a kalocsai városházán szeptember 15-én megrendezett ünnepi konferencián is elhangzott, idén száz éve alapították Kalocsán a Fűszerpaprika Kutató és Vegykísérleti állomást, amely megalapozta a tájkörzetben folyó termesztés és őrlemény előállítás tudományos alapokon nyugvó hátterét, sőt, a csípősségmentes genotípus itteni föllelésével új korszakot nyitott az ilyen típusú őrlemény készítésében is.

Szándékaink szerint a Kalocsa város által adományozott, Bátaapátiból származó gránitból készült emlékkő az állandóság, a kitartás, az elemekkel való dacolás jelképe, megtestesítve azt az elszántságot, konokságot, kitartást, ami 100 év óta jellemezi a magyar fűszerpaprika-kutatásban résztvevő szakembereket, nemesítőket. Az az érték, amit létrehoztak, az egész ország számára kiemelkedő értékkel bír. És a magyar fűszerpaprika nemesítők kiváló munkáját dicséri az is, hogy a hazai termelés mind a mai napig magyar nemesítésű fajtákkal történik, legnagyobb részt a NAIK ZÖKO jogelődjeinél, Szegeden és Kalocsán nemesített fajtákat használva.

Ahogy vitathatatlan, a hazai fajták nyújtotta jó minőségű alapanyagból világviszonylatban is kiemelkedő illat-, íz- és zamatanyagú fűszerpaprika őrlemény készíthető, amely méltán vívta ki a „hungaricum” elnevezést és keresett minőségű termék az igényes belföldi és külföldi piacokon.

Míg a szikla a múlt iránti tisztelet, az elültetett hársfa a remény, a jövőbe vetett bizalom jelképe, hogy az elkövetkezendő években, évtizedekben - ahogy ez a fa növekszik, terebélyesedik - a fűszerpaprika ágazat és a hozzá kötődő nemesítés, kutatás is növekedni, fejlődni, élni fog, átörökítve ennek a száz évnek rengeteg felhalmozott tudását és eredményét.

Végül, de nem utolsó sorban köszönjük minden egykori és mostani kollégának, hogy munkájukkal mindnyájan hozzátettek egy kisebb vagy nagyobb darabot ahhoz, amiről büszkén mondhatjuk el, hogy megérte a 100 éves kort és hisszük, hogy az alapítók és utódaik munkájának méltó folytatása lesz a jövőben is.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.