Együttműködési megállapodás Belső-Mongóliával
2017. március 31., péntek, 13:00

Március 22-én kínai delegáció látogatott el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központba; a tárgyalások befejezéseként Prof. Wan Yu Feng, a Belső-mongóliai Mezőgazdasági és Állattenyésztés-tudományi Akadémia (Inner Mongolia Academy of Agricultural and Animal Husbandry Sciences; IMAAAHS) elnöke és Dr. Somogyi Norbert, a NAIK általános főigazgató-helyettese aláírta a két intézmény közötti együttműködési megállapodást (MoU).

Yadong Lu, Yi-ping Yao, Wan Yu Feng és Ziqin Li

A küldöttség további tagja volt Yi-ping Yao professzor asszony, aki az akadémián belül két intézet igazgatója (környezeti erőforrások, továbbá mezőgazdasági termékek minősége és biztonsága), Prof. Ziqin Li, a Tudományos és Technológiai Osztály vezetője, és Yadong Lu professzor asszony, a Hulunber Agricultural Technique Extension Center képviselőjeként.

Magyar részről Megyery Szandra, a NAIK Központ Nemzetközi és Intézményi Kapcsolatok Osztályának vezetője, Dr. Bodó Szilárd, a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet munkatársa, továbbá Prof. DSc Kovács András vett még részt a tárgyalásokon.

Belső-Mongólia egyike Kína autonóm tartományainak; területe Mongólia déli határa mentén húzódik a szintén kínai tartomány Ujguriától (Hszincsiang) Oroszországig. A ritkán lakott tartomány területe mintegy 1.2 millió négyzetkilométer, a 25 milliós lakosság nagyjából 15 százaléka mongol nemzetiségű.

Mint elhangzott, az akadémia 107 éves múltra tekinthet vissza, a munkatársak száma jelenleg 867 fő; tizenkét kutatóintézet, három kutatási központ és két kísérleti gazdaság tartozik a szervezetbe. Az intézmény a helyi, autonóm kormányzat alá tartozik, de központi forrásokból is részesül.

A kapcsolatok mostani bővítésének előzménye, hogy az érdekelt kínai és magyar felek 2012-ben egy olyan tudományos és technológiai központ alapításáról egyeztettek, ami koordinálja és összefogja a magyar-kínai mezőgazdasági jellegű kutatásokat.

A Technológiai Mezőgazdasági Promóciós Központ nevet viselő intézmény egy virtuális központként működve, három koordináló intézményen keresztül végzi el feladatát: a kínai felet a Belső-Mongólia székhelyén, Hohhotban működő Mezőgazdasági és Állattenyésztés-tudományi Akadémia, a magyar felet a Szent István Egyetem és a NAIK koordinálja.

A kínai partnerek a további együttműködéssel kapcsolatos javaslatokkal folytatták a megbeszélést.

Mint mondták, a Technológiai Mezőgazdasági Promóciós Központ (angol rövidítéssel: Sino-Hungary Centre) egy lehetőség mindkét fél számára, hogy kölcsönösen előnyös együttműködést valósítsanak meg a mezőgazdaság és állattenyésztés területén.

A növénytermesztésben, a legelő-gazdálkodásban és az állattenyésztésben cél lehet a genetikai források megosztásának bővítése.

A kínai fél kifejezte szándékát közös kutatási tevékenységek megvalósítására, együttműködésben az EU intézményeivel és más szervezetekkel.

Ugyancsak jelentősnek ítélik az együttműködést a kutatók továbbképzésében és az intézményi csereprogramokban.

Végül szorgalmazták évenkénti egy vagy két diák, PhD-hallgató vagy kutatói továbbképzésben részt vevő kolléga cserelátogatását.
 

Prof. Wan Yu Feng és Dr. Somogyi Norbert aláírja a megállapodást
 

A továbbiakban a NAIK és a hozzá tartozó intézetek bemutatása következett, majd Dr. Bodó Szilárd részletesebben is ismertette a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet tevékenységét. A kérdéseket és válaszokat követően került sor a két intézmény közötti együttműködési megállapodás aláírására, amit az IMAAAHS részéről Prof. Wan Yu Feng elnök, a NAIK részéről Dr. Somogyi Norbert általános főigazgató-helyettes látott el kézjegyével.

A látogatás befejezéseként a vendégek Dr. Bodó Szilárd vezetésével ismerkedtek a laboratóriumban folyó munkával.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.