Dr. Csizmazia Darab József Nemzetközi Emlék - Borverseny
2018. április 25., szerda, 10:32

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szőlőnemesítője Dr. Csizmazia Darab József által nemesített szőlőfajták boraiból tartottak nemzetközi borversenyt 2018. április 13-án a NAIK SZBKI Kecskeméti Kutató Állomásán a NAIK, a Magyarországi Borlovagrendek Országos Szövetsége és a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa szervezésében.

A versenyre Dr. Csizmazia Darab József által, vagy szőlőfajtáiból további nemesítéssel előállított szőlőfajták boraival önállóan, illetve azok házasításával készült borokkal lehetett nevezni. A borversenyre határon túlról is érkeztek borok, többek között Ausztriából, Svájcból, Szlovákiából és Szerbiából. A megmérettetésre 89 minta érkezett, amelyek 13 fajta és azok cuvée borai voltak. A beérkezett borok között leginkább a Bianca, Turán és Néro fajták voltak többségben.

A borverseny fővédnöke Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója volt, aki köszöntő beszédét követőn megnyitotta a borversenyt. Dr. Májer János a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet intézetigazgatója is köszöntötte a bíráló bizottságok tagjait és a jelenlévőket.

Ezt követően Szabó Attila állomásvezető ismertette a borverseny szabályait és a bíráló bizottságok tagjait. A verseny három bíráló bizottsága 10 arany, 41 ezüst, 33 bronz éremmel és
 5 oklevél minősítéssel díjazta a borokat.

A bíráló bizottságok munkáját Dr. Hajdu Edit szőlőnemesítő fogta össze, és Ő irányította a borverseny elnökségének a munkáját is. Az elnökségben a szakmai szervezetek, kutatóintézeti vezetőkön kívül, helyet foglaltak Dr. Csizmazia Darab József fiai, valamint az interspecifikus, rezisztens szőlőfajták termesztését szolgáló, PIWI International szervezet alelnöke, I. Sedlo Úr is.

A borverseny ünnepélyes eredményhirdetésére, és az aranyérmes oklevelek átadására 2018. május 16-án az FM Darányi Termében szervezendő tudományos konferencián kerül sor.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.