Búzakonferencia a Debreceni Egyetemen – nem csak a búzáról
2018. május 31., csütörtök, 08:39

A búzatermesztés aktuális kihívásainak megvitatására rendezték meg a 25. Jubileumi Búzakonferenciát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdasági Karán. A rendezvény sikerét mutatja, hogy immár a huszonötödik alkalommal került sor erre a konferenciára, amelyen mintegy kétszáz agrárvállalkozás képviseltette magát.

A tanácskozáson szerepet kapott a fajtaválasztás, a növényvédelem és az éghajlatváltozás csakúgy, mint a piac helyzet elemzése. Így a résztvevők betekintést nyerhettek többek között a malomipar jelenébe – mint elhangzott, a koncentráció során (a korábbi 142 malom helyett ma 52 üzemel) nagymértékű műszaki fejlesztés ment végbe, amire szükség is van, hiszen a hazai malomipar igen erős versenytársakkal áll szemben.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a magyar mezőgazdaság fejlesztési lehetőségeit bemutató előadásában arra emlékeztetett, hogy az utóbbi évszázadokban a mezőgazdaságban soha nem látott forradalmi változások mentek végbe. Azonban a jelenkor újabb kihívásai közepette a magyar agráriumnak több területen is szüksége van a dinamikus előrelépésre – aminek egyik legjelentősebb része éppen az agrárkutatás és az agrár-felsőoktatás.

Gyuricza Csaba kifejtette, hogy jók a magyar mezőgazdaság fejlesztési irányai, az elmúlt években „elindult a lejtmenetből a mezőgazdaság”, azonban még kihívások sorát kell leküzdenünk a jövőben a hazai mezőgazdaság versenyképességének fejlesztéséért. A legfontosabb lépések között megemlítette a szétaprózódott hazai agrár-felsőoktatás koncentrálását, a vertikális integráció erősítését, továbbá a GMO-mentes élelmiszerlánc kialakítását. A főigazgató a magyar agrárágazat egyik fő feladatának nevezte a Kárpát-medence megváltozott klímafeltételeihez igazodó technológiák kidolgozását, és az öntözött területek céltudatos növelését. Hangsúlyozta, hogy továbbra is a sikeres jövő zálogának tartja a precíziós mezőgazdaság kiterjesztését, ami lehetővé teszi, hogy a legkisebb ráfordítással érje el a hazai gazdatársadalom a legmagasabb eredményeket.

 

 

Programajánló

2020. február 25., kedd
Helyszín: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet - Kecskeméti Kutató Állomás 6000 Kecskemét Katona Zsigmond u. 5.
2020. február 27., csütörtök, 09:00 - 13:00
Helyszín: Szent István Egyetem 2100 Gödöllő Páter Károly u. 1
2020. február 28., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem