Búzakonferencia a Debreceni Egyetemen – nem csak a búzáról
2018. május 31., csütörtök, 08:39

A búzatermesztés aktuális kihívásainak megvitatására rendezték meg a 25. Jubileumi Búzakonferenciát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdasági Karán. A rendezvény sikerét mutatja, hogy immár a huszonötödik alkalommal került sor erre a konferenciára, amelyen mintegy kétszáz agrárvállalkozás képviseltette magát.

A tanácskozáson szerepet kapott a fajtaválasztás, a növényvédelem és az éghajlatváltozás csakúgy, mint a piac helyzet elemzése. Így a résztvevők betekintést nyerhettek többek között a malomipar jelenébe – mint elhangzott, a koncentráció során (a korábbi 142 malom helyett ma 52 üzemel) nagymértékű műszaki fejlesztés ment végbe, amire szükség is van, hiszen a hazai malomipar igen erős versenytársakkal áll szemben.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a magyar mezőgazdaság fejlesztési lehetőségeit bemutató előadásában arra emlékeztetett, hogy az utóbbi évszázadokban a mezőgazdaságban soha nem látott forradalmi változások mentek végbe. Azonban a jelenkor újabb kihívásai közepette a magyar agráriumnak több területen is szüksége van a dinamikus előrelépésre – aminek egyik legjelentősebb része éppen az agrárkutatás és az agrár-felsőoktatás.

Gyuricza Csaba kifejtette, hogy jók a magyar mezőgazdaság fejlesztési irányai, az elmúlt években „elindult a lejtmenetből a mezőgazdaság”, azonban még kihívások sorát kell leküzdenünk a jövőben a hazai mezőgazdaság versenyképességének fejlesztéséért. A legfontosabb lépések között megemlítette a szétaprózódott hazai agrár-felsőoktatás koncentrálását, a vertikális integráció erősítését, továbbá a GMO-mentes élelmiszerlánc kialakítását. A főigazgató a magyar agrárágazat egyik fő feladatának nevezte a Kárpát-medence megváltozott klímafeltételeihez igazodó technológiák kidolgozását, és az öntözött területek céltudatos növelését. Hangsúlyozta, hogy továbbra is a sikeres jövő zálogának tartja a precíziós mezőgazdaság kiterjesztését, ami lehetővé teszi, hogy a legkisebb ráfordítással érje el a hazai gazdatársadalom a legmagasabb eredményeket.

 

Programajánló

2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:00
Helyszín: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK), Báldy Bálint konferencia terem 2100 Gödöllő Isaszegi út 200.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.
2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek