Borversenyek Badacsonyban
2018. május 18., péntek, 08:27

2018. május 3-án került megrendezésre a Badacsony Hegyközség a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2018. évi XXVIII. Borversenye, valamint a XV. Kéknyelű borverseny.

A verseny hagyományosan a NAIK SZBKI intézetében került megrendezésre. A borversenyre azon hegyközségi tagok nevezhettek, akik a Badacsonyi Borvidék területén saját tulajdonú, vagy bérelt szőlőterülettel, illetve az ott felvásárolt szőlőből saját készítésű borral rendelkeznek, vagy a Balaton Borrégió területéről származó Kéknyelű bort állítanak elő.

A borverseny elnöke Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke volt. A versenyre 41 termelő 293 mintája érkezett, amelyet hét bizottság értékelt a 100 pontos bírálati rendszerrel.

A versenyen a fajták között vezető szerepet töltött be az Olasz rizling (77), a Szürkebarát (43) és a Zeusz (17). Nagy számban voltak rozé (18) és vörösbor (19) tételek is. A Kéknyelű versenyre 36 mintát neveztek a termelők.

A bírálat során legmagasabb pontszámot a NAIK SZBKI 2015. évjáratú késői szüretelésű Szürkebarát bora kapta, nagy arany érmet nyert. Ezen kívül még 15 nagyarany, 65 arany, 144 ezüst, 53 bronz és 15 oklevél minősítést kaptak a nevezett borok.

A XV. Kéknyelű borverseny legmagasabb pontszámát a Borbély Családi Pincészet 2006. évjáratú bora kapta (nagyarany érem). A benevezett borok összesen 4 nagy arany, 12 arany, 17 ezüst és 3 bronz minősítést kaptak.

Badacsonytomaj Város Képviselő Testülete a Badacsony Hegyközség területéről származó aranyérmes borok közül választja ki a későbbiekben a „Város Borát”.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.