Borverseny a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében
2017. március 29., szerda, 11:45

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete 20. alkalommal hirdette meg a Veszprém Megyei Borok Versenyét. A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, immáron sokadik alkalommal adott otthont a rendezvénynek, amelyen a megye bortermelői és pezsgőgyártói kerültek megmérettetésre. A versenyre a Veszprém megyében termett szőlőből készült palackozott vagy palackozásra szánt borokkal, illetve pezsgőkkel lehetett nevezni.

A borverseny megnyitójában Dr. Radovits Tibor úr a NAK Veszprém Megyei Igazgatóságának elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a NAIK vezetése nevében köszöntőt mondott Dr. Gyuricza Csaba főigazgató úr és a bírálóknak eredményes munkát kívánva megnyitotta a borversenyt.

A verseny szakmai elnöke Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke volt. A nevezett bortételeket szakértőkből, helyi borászokból álló bizottságok 100 pontos bírálati módszerrel értékelték.

A versenyre 206 bortételt neveztek, amelyből 4 nagy arany, 28 arany, 129 ezüst, 39 bronz és 6 tétel oklevél minősítést kapott. Külön öröm számunkra, hogy a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által nevezett tételek közül a 2015-ös évjáratú Badacsonyi Szürkebarát és a 2016-os évjáratú Badacsonyi Zeus-t arany éremmel díjazták.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre Veszprémben a Hotel Hangvilla Éttermében kerül sor 2017. május 12-én, ahol a tíz legjobb eredményt elérő borászat – köztük Intézetünk Badacsonyi Kutató Állomása - egy sétáló borkóstoló keretében mutathatja be borait, a legsikeresebb borászatok pedig ingyenes megjelenési lehetőséget kapnak a XXI. Pápai Agrárexpón.

A kiemelkedő eredményt elért borok közül a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Megyei Önkormányzat vezető tisztségviselői által kiválasztásra kerül „Veszprém Megye Bora”.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.