A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet két munkatársa 2017. novemberében egy grúziai tanulmányúton vett részt, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciái Főosztálya finanszírozott, az utazás megszervezésében pedig a Tbilisi Magyar Nagykövetség segített. A szakmai út remek lehetőség volt egy más világszemléletű nép borászati kultúrájába történő betekintéshez, valamint jövőbeni kutatási együttműködések, fajtacsere lehetőségek alapját is képezte. Kelet- és Nyugat Grúziában közelebbről is megismerkedhettek a kvevri-technológiával és az ezzel az eljárással készült borokkal. A grúz kvevri borászati technológia, az UNESCO általi immateriális kulturális hagyományok között nyilvántartott eljárás.

Balról jobbra: SRCA munkatársai (Nana Gogiberidze és Dr. Nino Chkhartishvili), a Tbilisi Magyar Nagykövetség munkatársa (Rolly Géza) és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai (Szűcsné Dr. Varga Gabriella és Nagy Zóra Annamária)
A magyar kutatók látogatásáról az SRCA Kutatóintézet honlapján többet olvashatnak: [link]
![]() Kvevri technológiával készült narancsbor |
![]() Kvevri agyagkorsó a bor tárolására |
![]() |
![]() |
Grúz pince kvevrikkel |
Programajánló
Hírek
Három jeles szakember vehette át a Herman Ottó Szellemisége Díjat a Föld napján. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közösen megszervezett rendezvényén 19 kiállító természetvédelmi foglalkoztatókkal, környezetvédelmi játékokkal várta az érdeklődőket a Budatétényi Rózsakertben.
Élő bejelentkezés a TV2 Mokka című műsorában a NAIK érdi génbankjának nyíltnapjáról.