Borászati tanulmányút Grúziában
2017. december 4., hétfő, 10:04

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet két munkatársa 2017. novemberében egy grúziai tanulmányúton vett részt, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciái Főosztálya finanszírozott, az utazás megszervezésében pedig a Tbilisi Magyar Nagykövetség segített. A szakmai út remek lehetőség volt egy más világszemléletű nép borászati kultúrájába történő betekintéshez, valamint jövőbeni kutatási együttműködések, fajtacsere lehetőségek alapját is képezte. Kelet- és Nyugat Grúziában közelebbről is megismerkedhettek a kvevri-technológiával és az ezzel az eljárással készült borokkal. A grúz kvevri borászati technológia, az UNESCO általi immateriális kulturális hagyományok között nyilvántartott eljárás.

Balról jobbra: SRCA munkatársai (Nana Gogiberidze és Dr. Nino Chkhartishvili), a Tbilisi Magyar Nagykövetség munkatársa (Rolly Géza) és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai (Szűcsné Dr. Varga Gabriella és Nagy Zóra Annamária)

A magyar kutatók látogatásáról az SRCA Kutatóintézet honlapján többet olvashatnak: [link]

Kvevri technológiával készült narancsbor

Kvevri agyagkorsó a bor tárolására

 

Grúz pince kvevrikkel

 

 

Programajánló

2020. február 25., kedd
Helyszín: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet - Kecskeméti Kutató Állomás 6000 Kecskemét Katona Zsigmond u. 5.
2020. február 27., csütörtök, 09:00 - 13:00
Helyszín: Szent István Egyetem 2100 Gödöllő Páter Károly u. 1
2020. február 28., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem