Borászati tanulmányút Grúziában
2017. december 4., hétfő, 10:04

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet két munkatársa 2017. novemberében egy grúziai tanulmányúton vett részt, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciái Főosztálya finanszírozott, az utazás megszervezésében pedig a Tbilisi Magyar Nagykövetség segített. A szakmai út remek lehetőség volt egy más világszemléletű nép borászati kultúrájába történő betekintéshez, valamint jövőbeni kutatási együttműködések, fajtacsere lehetőségek alapját is képezte. Kelet- és Nyugat Grúziában közelebbről is megismerkedhettek a kvevri-technológiával és az ezzel az eljárással készült borokkal. A grúz kvevri borászati technológia, az UNESCO általi immateriális kulturális hagyományok között nyilvántartott eljárás.

Balról jobbra: SRCA munkatársai (Nana Gogiberidze és Dr. Nino Chkhartishvili), a Tbilisi Magyar Nagykövetség munkatársa (Rolly Géza) és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai (Szűcsné Dr. Varga Gabriella és Nagy Zóra Annamária)

A magyar kutatók látogatásáról az SRCA Kutatóintézet honlapján többet olvashatnak: [link]

Kvevri technológiával készült narancsbor

Kvevri agyagkorsó a bor tárolására

 

Grúz pince kvevrikkel

 

Programajánló

2019. április 24., szerda - 2019. április 28., vasárnap
Helyszín: SZENT GYÖRGY-HEGYI NAPOK Hegymagas, Kisapáti, Raposka, Tapolca
2019. május 29., szerda - 2019. május 30., csütörtök
Helyszín: NAIK - Halászati Kutatóintézet (HAKI) 5540 Szarvas Anna-liget utca 35.