BékeKenyér - Szarvas után Várnában
Jancsó Mihály – 2017. augusztus 4., péntek, 11:00

Néhány hete a NÉBIH munkatársaival közösen learattuk a magyar "Békerozs" termését. Most pedig felkészítettük a magokat, hogy egy nagy utazás végén megérkezzenek az európai Békekenyér születésének idei helyszínére, a bulgáriai Várnába.

A „Béke és mezőgazdaság” projektben Dr. Fazekas Sándor miniszter úr felkérésére hazánkat a NAIK, azon belül a NAIK ÖVKI képviseli a civil fórumon. A projekt német kezdeményezés alapján indult el (www.friedensbrot.eu), kezdeti célja a Berlini fal lebontásának 25. évfordulójára történő méltó megemlékezés volt. Kihangsúlyozva, hogy a mezőgazdaság szerepe a béke megtartásában alapvetően fontos.

A fal egykori helyén, egy korábban lerombolt evangélikus templom kertjében vetették el az első rozs magvakat, amelyek termését azután a projektben résztvevő 11 ország között osztották szét a szervezők. E magok és az adott országok saját rozsfajtái adták azután az alapanyagát az első Békekenyérnek, amelyet 2014-ben, Berlinben sütöttek meg.

A kezdeti célok később kiegészültek és a projekt fontos feladata lett, hogy a 11 közép- és kelet-európai ország hasonló adottságaira építve megtalálja a kapcsolódási lehetőségeket és tovább hangsúlyozza a mezőgazdaság alapvető szerepét az emberek életében.

2015-ben a lengyelországi Poznanban, a Polagra nemzetközi kiállítás keretében találkoztak újra a partnerországok képviselői.

Az elmúlt években a projekt hazai feladatait a Földművelésügyi Minisztérium és a NAIK mellett, Szarvas város és az Evangélikus Egyház munkatársai közösen végezték. A közös munka eredményeként 2016 szeptemberében Magyarország rendezhette meg a projekt éves találkozóját, ahol magas rangú szakpolitikai megbeszélésekre is sor került (link). A szarvasi konferencia nagy sikerrel zárult, ahol a mezőgazdaság politikai és tudományos kérdéseinek megvitatása mellett megmutathattuk azt is, hogy milyen csodálatos természeti és kulturális értékekkel rendelkezik e kisváros az Alföld közepén. A civil partnerek tapasztalatokat cserélhettek, megbeszélhették, hogy milyen jó gyakorlatok lehetnek példaértékűek a vidéki fiatalság helyben tartásához.

A kezdeményezés megerősítése és népszerűsítése érdekében létrehoztuk a „Friedensbrot” Egyesület magyar partnerszervezetét, a Magyar Békekenyér Egyesületet is.

A Békekenyér projekt konferenciája idén a bulgáriai Várnában kerül megrendezésre (2017. szeptember 27-29.) és a mezőgazdasági területek fenntartható hasznosítása valamint az alternatív növények lesznek a központi témák.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.