Az agráriumban is szükség van a példaképekre
MTI / FM Sajtóiroda / NAIK – 2017. október 25., szerda, 14:43

Magyarországon az agrárnépesség körülbelül 10 százaléka rendelkezik agrárképzettséggel, és csupán 3 százalékuknak van felsőfokú agrárvégzettsége, mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója „Az Év Agrárembere díj” kiírását bejelentő sajtótájékoztatón a Földművelésügyi Minisztériumban.

Ennek megfelelően kiemelten fontos a mezőgazdaság, az élelmiszergazdaság területeinek népszerűsítése, olyan követendő példák bemutatásán keresztül is, amelyek évről évre előre viszik az ágazatot  - tette hozzá. A díjjal az egyéni teljesítmény mellett olyan kimagasló tevékenységeket is elismernek, amelyeket az ágazat szereplői a szűkebb-tágabb közösségükért végeznek. Az elmúlt években a mezőgazdaság legfontosabb szereplőinek 11 kategóriában 29 díjat adtak át – árulta el a főigazgató.

Elismerésre méltó a magyar gazdák teljesítménye és társadalmi szerepvállalása, díjazni kell hozzájárulásukat a magyar mezőgazdaság fejlődéséhez - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A tárcavezető, aki egyben az elismerés fővédnöke, kiemelte, hogy a kezdeményezéssel szeretnék elismerni és népszerűsíteni a vidéken élő gazdák példaértékű munkáját, közösségi és társadalmi szerepvállalását.

Mátrai Zoltán, az agrotrend.hu portál ügyvezető igazgatója, a díj ötletgazdája, a jelölés, kiválasztás főszervezője ismertette: a 2014-ben alapított díjra idén 10 kategóriában lehet jelöltséget szerezni. A díjra az ágazatból bárki jelölhető, de magát is jelöltetheti bárki október 31-ig egy rövid indoklás, szakmai bemutatkozás és fotó feltöltésével a www.azevagrarembere.hu oldalra. Hozzátette: a verseny kezdete óta a díjnak összesen 500 jelöltje volt. A jelölést követően egy 70 agrárszakemberből álló bizottság novemberben választja ki a kategóriák döntőseit, akikre a közönség január 1-től 30-ig szavazhat majd. A nyerteseket egy gálaesten, február 10-én tüntetik ki, ahol életműdíjakat is átadnak - ismertette.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.