„A tudás- és technológia export segíthetné az afrikai országokat”
magyarhirlap.hu – 2019. augusztus 13., kedd, 08:43

Gyuricza Csaba annak kapcsán beszélt erről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy múlt héten az Európai Bizottság 50 millió eurós (mintegy 16 milliárd forintos) sürgősségi humanitárius segély folyósításáról döntött a Kelet- és Közép-Afrika négy országában - Ugandában, Etiópiában, Szomáliában és Kenyában - jelentkező, elhúzódó aszály okozta élelmiszerhiány miatt.

A NAIK főigazgatója úgy véli, fejlesztési programok nélkül a segélyek nem jelenthetnek megoldást
Fotó: MH


A főigazgató hangsúlyozta: Afrikában az élelmiszerhiány jelenti a legnagyobb problémát, ezért olyan szaporítóanyagok előállítására alkalmas eljárásokat kellene exportálni a kontinensre, amelyek megváltozott klímakörülmények között is a mostaninál több élelmiszer előállítását teszik lehetővé. Mint mondta, Afrika számára jelenleg is óriási problémát jelent az ellátás biztosítása, ezt pedig súlyosbítja, hogy az előrejelzések szerint 30 éven belül megduplázódik a kontinens populációja. 

Az Európai Bizottság nyújtotta segélyről azt mondta, több kárt okozhat, mint hasznot, hiszen fejlesztési programok nélkül a segélyek nem jelenthetnek megoldást - értékelte Gyuricza Csaba.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.